Nagyvilág

A Kreml szerint nincs ok nyomozást indítani Navalnij megmérgezése ügyében

A Kreml egyelőre nem látja okát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése címén – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Peszkov szerint nyomozásra akkor lesz ok, ha beazonosítják a Navalnij szervezetébe került anyagot, és ha megerősítést nyer, hogy a politikust megmérgezték. A szóvivő azt mondta, a berlini Charité klinika diagnózisa nem veszi biztosra Navalnij megmérgezését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója múlt csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, s hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították.

A berlini orvosok szintén megvizsgálták a kómában lévő politikust, és arra jutottak, hogy a klinikai tesztek alapján megmérgezhették olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik. Az omszki kórház orvosai erre azt közölték, ők is tesztelték Navalnijt, ám náluk még nem volt megmérgezve.

Megmérgezték Navalnijt a klinikai eredmények szerint
Az orosz ellenzéki politikus jelenleg kómában van.

Kiemelt kép: 2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik