Nagyvilág koronavírus

Alighanem kétszer kell majd beadatni a koronavírus-vakcinát

Ha elérhető lesz egy koronavírus-vakcina, akkor abból valószínűleg nem egy, hanem két dózist kell majd beadatni az embereknek, és ez okozhatja a komolyabb problémákat, írja a CNN.

A lap emlékeztet, Amerikában eddig hat cégnek adtak nagyobb összeget a vakcina előállítására. Ezek közül kettő, a Moderna és a Pfizer oltóanyaga jár a harmadik, legutolsó fázisban, ahol egyaránt harmincezer önkéntesnek adnak be két dózis vakcinát. A Moderna 28 nap, a Pfizer 21 nap különbséggel teszi mindezt.

Az AstraZeneca szeptemberben kezdi meg a harmadik fázisú tesztelést, de az első és második fázisban is két dózissal dolgoztak 28 napos különbséggel. A Novavax még nem tart a harmadik fázisnál, de eddig is két adag vakcinával kísérleteztek. A Johnson & Johnson szintén hamarosan a legvégső szakaszhoz ér, ahol az önkénteseknek megosztva egy vagy két dózist adnak majd be a potenciális oltóanyagból.

A lap szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a koronavírus-vakcinából fejenként két dózis is kellhet majd, mert sok más oltóanyag, így például a Hepatitis A és az övsömör esetében is kettő kell belőle.

Ennek azonban hátulütői is lehetnek, teszik hozzá. Az egyik gond a logisztika, mert ha csak az amerikaiakat vesszük, nem 330 millió, hanem 660 millió adagot kellene legyártani. Emellett a teljes ellátóláncban duplázni kellene a kapacitást, hogy minden emberhez eljusson az oltóanyag.

A másik gond az, hogy nem egyszer, hanem kétszer kellene megjelennie az orvosoknál az embereknek, de például az amerikaiak 40 százaléka egy friss közvélemény-kutatás szerint még ennek az információnak a tudta nélkül se adatná be a vakcinát még akkor se, ha az ingyenes és könnyen hozzáférhető.

Viszont azok közül is sokan lemorzsolódhatnak, akik eredetileg beadatták volna a vakcinát. Sokan elfelejthetik, hogy vissza kell menniük.  Szabadnapot kell kivenniük a munkahelyükön, akár kétszer is. Hosszú sorokat kell kiállniuk, akár kétszer is. És rossz esetben meg kell birkózniuk a mellékhatásokkal, mint mondjuk a láz, akár kétszer is.

Dr. Kelly Moore, a Vanderbilt University professzora úgy fogalmazott,

nem kérdés, hogy ez lesz a világ legnagyobb, legösszetettebb vakcinaprogramja, és olyan erőfeszítéseket igényel majd, amire korábban még nem volt szükségünk.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Russian Direct Investment Fund 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik