Nagyvilág koronavírus

Egyre több szigorítást vezetnek be Nyugat-Európában a második hullám miatt

Spanyolországban hétfőn újabb régiókra terjesztették ki az utcai dohányzás tilalmát, és bezárták az éjszakai szórakozóhelyeket is, Franciaország rohamrendőrökkel tartatná be az új szigorítóintézkedéseket a koronavírus-járvány terjedése miatt – írja az MTI.

Spanyolország

A hétfőn életbe lépett új spanyol korlátozások – amelyek egyebek közt rendelkeznek az éjszakai szórakozóhelyek éjféli zárásáról is – Andalúziát, Kasztíliát és Leónt, Galíciát és Kantábriát érintik. Eközben Baszkföld kormányzata egészségügyi vészhelyzetet rendelt el, amelynek keretében a helyi kormányzatnak lehetősége lesz a többi régiónál szigorúbb intézkedéseket hozni annak érdekében, hogy elkerüljék a fertőzések számának hirtelen megugrását.

Nyugat-Európában Spanyolországban van a legtöbb koronavírus-fertőzött, körülbelül 343 ezer. Noha az újonnan fertőzöttek nagy része nem mutat tüneteket, s a halálozási arány is csökkent, az országban körülbelül 100 ezer lakosra az utóbbi két hétben még mindig körülbelül 115 fertőzés jutott.

Olaszország

Hétfőn Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter azt mondta, Olaszország meg mindent megtesz a március óta zárva tartó iskolák szeptember közepére tervezett újranyitása érdekében, mindazonáltal aggodalmát fejezte ki a fertőzés fiatalok körében történő terjedése miatt. Az olasz kormány ugyanekkor elrendelte az éjszakai szórakozóhelyek bezárását, valamint a kötelező maszkviselést este hattól reggel hatig a forgalmas köztereken.

Franciaország

Párizsban és Marseille-ben bővítették azon helyek számát, ahol kötelező a maszkviselés, a kormány pedig rohamrendőröket küldött Marseille-be és a környékére megakadályozandó a rendelkezés elleni tiltakozást. Anne Souyris párizsi polgármester-helyettes leszögezte: nem kizárt, hogy a fővárosban bevezetik az általános maszkviselési kötelezettséget.

Kiemelt kép: Egymástól biztonságos távolságra napfürdőznek az emberek a baszkföldi San Sebastián város La Concha tengerpartján 2020. május 27-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA-EFE/Javier Etxezarreta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik