Nagyvilág

Vizsgálatot sürget az EU a fogvatartott fehérorosz tüntetők miatt

Az Európai Unió alapos és átlátható vizsgálatokat sürget a több ezer jogellenesen fogvatartott fehérorosz tüntetőt sújtó hatósági visszaélésekkel kapcsolatban – írta hétfői nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell úgy fogalmazott, hogy egyre több “sokkoló” jelentés számol be arról, hogy a hatóságok embertelenül bánnak az őrizetbe vett tüntetőkkel, így mihamarabb kivizsgálást kell indítani és felelősségre vonni az elkövetőket. Hozzátette: Az Európai Unió belorusz küldöttsége továbbította az uniós elvárásokat a belorusz hatóságok felé.

Fehéroroszok ezrei vonultak az utcára a szabadságért. Céljai világosak: a jogellenesen fogvatartottak szabadon engedése, a hatóságok elszámoltatása, és új választások kiírása

– hangsúlyozta Borrell.

A főképviselő megerősítette továbbá, hogy az Európai Unió a változásokat követelő fehérorosz nép mellett áll. Emlékeztetett, hogy az EU-tagállamok külügyminisztereinek közelmúltbeli megállapodása fényében, az unió szankciók előkészítésén dolgozik a választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői, és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen.

Fehéroroszországban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint, Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. Az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a fehérorosz válsággal kapcsolatban – jelentette be a Twitteren korábban Charles Michel, a 27 tagország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke.

Lukasenka hajlandó megosztani a hatalmat, de nem lesznek új választások
Egy minszki traktorgyárban azt kiabálták az elnöknek, hogy takarodjon.

Kiemelt kép: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án, egy nappal az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozók tüntetése után. Az ellenzéki tüntetéssorozat azután kezdődött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte, hatodik alkalommal 80 százalék feletti győzelemmel.
MTI/EPA/Jauhen Jercsak

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik