Nagyvilág

Fehérorosz választási bizottság: Lukasenka fölényes győzelmet aratott

A választási bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott előzetes eredményei szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80 százalékával győzött a fehérorosz elnökválasztáson, írja a Reuters.

Legnagyobb ellenzéki riválisa, Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 9,9 százalékát gyűjtötte be.

Vasárnap az exit poll ismertetését követően – amely szintén Lukasenka fölényes sikeréről árulkodott – ezrek vonultak utcára a főváros Minszkben és több vidéki városban is, a demonstrációt végül a rendőrök oszlatták fel, többek közt könnygázt és vízágyút is bevetve.

Eldurvult a helyzet a jó eséllyel elcsalt választás után Fehéroroszországban
A tüntetők rendőröket vertek, válaszul gumilövedékeket, fénygránátokat lőttek a demonstrálókra. Minszket lezárták, és a katonaság is felvonult.

Mint arról korábban írtunk, a választást vélhetően elcsalhatták. Abban minden elemző egyetért, hogy az országot 1994 óta diktatórikus módszerekkel vezető Lukasenka számára az igazi próbatétel nem a választás, hanem az azt követően beígért tüntetések. A fehérorosz rezsim támogatottsága ugyanis észrevehetően megcsappant, egyrészt az egy évtizede tartó gazdasági stagnálás miatt, másrészt az elnöknek a koronavírusra adott helytelen válasza miatt. Lukasenka népszerű és karizmatikus vezető volt, de minél inkább a kezében akarta összpontosítani a hatalmat, még a legstabilabb területeken is meggyengült a támogatottsága.

Kiemelt kép: Sergei GAPON / POOL / AFP 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik