Nagyvilág

Kuciak-gyilkosság: elhalasztották az ítélethirdetést

Az eredetileg tervezettnél csaknem egy hónappal későbbre, szeptember 3-ra halasztotta a bazini székhelyű különleges bíróság az ítélethozatalt a két és fél évvel ezelőtti szlovák újságíró-gyilkosság perének még ítéletre váró vádlottjai esetében - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a testület szóvivőjére hivatkozva kedden.

Szlovákiában nagy botrányt és politikai viharokat is kiváltó gyilkossági ügy fő tárgyalása idén januárban kezdődött, és a múlt hét pénteken hangzottak el a még ítélethozatalra váró vádlottak záróbeszédjei. A záróbeszédek elhangzása után a bíróság augusztus 5-re ígérte az ítélethozatalt.

A különleges bíróság szenátusának elnöknője, Ruzena Sabová arra hivatkozva halasztotta szeptemberre az ítélethozatalt, hogy a szenátusnak több időre van szüksége ahhoz, hogy folytatni tudja az ítélethozatalt megelőző egyeztetést.

A bűnvádi perben még három vádlott vár ítélethozatalra, a kettős gyilkosság elkövetésében a vádirat szerint segédkező Sz. Tamás, a bűncselekmény megrendelésében állítólag közvetítő Zs. Alena, valamint a gyilkosság megrendelésével vádolt K. Marián nagyvállalkozó. Ők pénteki záróbeszédjeikben mindhárman egyöntetűen tagadták bűnösségüket. Az ügyész a vádlottakra 25 évig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte.

Az ügyben, Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője meggyilkolásáért, valamint egy korábban elkövetett gyilkosságért már áprilisban 23 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték a tettét bevalló Miroslav Marcekot. Tavaly decemberben már ugyancsak jogerős ítélet született a gyilkossági ügy egy másik szereplőjével, a vád koronatanújával, Andruskó Zoltánnal szemben, akit különálló perben, vádalku keretében ítéltek 15 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre, amiért ő fizette ki a gyilkoságért járó összeget Marceknak.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát 2018 február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban fekvő Nagymácsédon lévő családi házukban. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, s heteken belül korábban nem látott méretű tüntetéssorozat követte, amely belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához – köztük Robert Fico kormányfő lemondásához – és a kabinet széles körű átalakításához vezettek.

Kiemelt kép: Beata Zawrzel/NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik