Nagyvilág

Újságírók „átvilágításán” bukott a volt főrendőr

Korábban ő segített Marián Kočnernek is Ján Kuciak után kutatni.

Szlovákiában szerdán letartóztatták a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) hírszerzési egységének volt vezetőjét – írta meg a Paraméter. Pavol Vorobjovot hivatali visszaéléssel és személyes adatok jogosulatlan kezelésével gyanúsítják.

Eddig is ezért nyomoztak ellene, de csak a meggyilkolt Ján Kuciak esetében, a büntetőeljárásnak azonban immár 168 sértettje van, közülük 28 újságíró. A 140 másik emberről egyelőre semmit nem tudni.

Tavaly januárban derült ki, hogy néhány hónappal Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása előtt Vorobjov rákeresett az oknyomozó újságíróra a rendőrség adatbázisában. A NAKA főrendőre akkor azt vallotta, hogy szomszédja, Tibor Gaspar akkori országos rendőrfőkapitány utasította erre.

A gyanú szerint több újságírót is átvilágított. Az átvilágítás valójában törvénytelen megfigyelés volt.

A háttérben a szálakat Marian Kočner mozgatta. Vorobjovot az ügyben korábban őrizetbe vették, de két nap után elengedték. Az Új Szó a belügyi tárca sajtóosztályának munkatársára hivatkozva most azt írta, a minisztérium nagy előrelépésnek tartja az újabb vádemeléseket és továbbra is nagy erőkkel dolgoznak az ügyön.

Korábban a szlovák sajtó szerint három volt  rendőrségi vezetőt gyanúsítottak azzal, hogy Marian Kocner számára gyűjtöttek adatokat újságírókról és vezető ügyészekről. Az érintett újságírók korábban azt vallották, valaki a rendőrségen listát vezetett róluk, személyes adatokkal, a hozzátartozóikra és kocsijukra vonatkozó adatokkal. 2017-ben Kocner megfenyegette Ján Kuciakot, aki ezért a rendőrséghez fordult, de ügyét félretették.

Ján Kuciak élne, ha nem becsülik alá Kocnert
Egykori munkatársai kivételes emberként méltatták a megölt tényfeltáró újságírót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik