Nagyvilág

A fehérorosz kormány azt mondja, orosz zsoldosokat tartóztattak le Minszk közelében

A Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég zsoldosait vették őrizetbe a fehérorosz hatóságok Minszk közelében szerdára virradóra – jelentette a BelTA állami hírügynökség, a fehérorosz rendvédelmi szervekre hivatkozva.

Korábban kiderült, hogy egy biztonsági magáncég 32 külföldi zsoldosát vették őrizetbe a fehérorosz hatóságok Minszk közelében szerdára virradóra – jelentette a BelTA állami hírügynökség.

A 65 éves Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök az utóbbi időben többször is azt hangoztatta, hogy külföldi segítséggel akarják megdönteni mintegy negyedszázada tartó hatalmát. A biztonsági magáncégek működése illegális Fehéroroszországban.

A gyakran Európa utolsó diktatúrájaként emlegetett országban augusztus 9-én tartanak elnökválasztást. Elemzők szerint a kelet-európai országban a rossz gazdasági és emberi jogi helyzet, valamint a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelése miatt egyre fokozódik a rezsimmel szembeni elégedetlenség, s így évtizedek óta nem látott kihívásokkal kénytelen megbirkózni a jelenlegi vezetés. Ennek ellenére Lukasenka győzelme bizonyosnak látszik, mivel két fő riválisa – a pénzügyi szabálytalanságokkal vádolt Viktar Babarika üzletember és a vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger – börtönbe került.

Az utóbbi hetekben tüntetők ezreit vették őrizetbe az országban, Valerij Cepkalo ellenzéki vezető, aki Lukasenka kihívójaként kívánt indulni az elnökválasztáson, pedig a fiaival együtt külföldre menekült, attól tartva, hogy a hatóságok megvonhatják szülői felügyeleti jogait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik