Nagyvilág koronavírus

Trump a koronavírus-helyzetről: még rosszabb lesz

A járványhelyzet szinte bizonyosan romlani fog, mielőtt megindulna a javulás – jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján az MTI összefoglalója szerint. A csaknem három hónapos szünet után először megszervezett tájékoztatóján Donald Trump nyugtalanítónak nevezte, hogy az elmúlt hetekben fellángolt a járvány, de hozzátette azt is, hogy a megfelelő gyógymódokkal és a vakcinával „gyorsan véget vetünk ennek.” Hangsúlyozta: a kormányzat célja nem csupán az, hogy menedzselje a járványt, hanem hogy véget is vessen neki.

„Semmi nem állíthatja meg a kormányt abban, hogy életeket mentsen” – fogalmazott, majd arról tájékoztatott, hogy a vírus elleni oltóanyagok „sokkal hamarabb készen lesznek, mint ahogyan erre számítottunk.” Közölte, hogy több laboratóriumban és gyógyszergyárban is folynak a vakcinakísérletek. Kedden délelőtt a nagy gyógyszergyártók, köztük az AstraZeneca, a Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson vezetői a kongresszusban tájékoztatták a törvényhozókat kutatásaikról és eddigi eredményeikről.

Trump az alig félórás sajtókonferencián arra kért mindenkit, hogy amennyiben nem tudja követni a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat, akkor „legalább hordjon szájmaszkot.”

„Szeretjük-e vagy sem, de a szájmaszknak megvan a maga hatása” – fogalmazott. Majd kihúzott a zsebéből egy szájmaszkot, és leszögezte, hogy lassanként ő maga is hozzászokik a viseléséhez.

Elismerte, hogy jogosak voltak a vírustesztelés késedelmes megkezdése miatti kritikák, de hangsúlyozta, hogy a kormányzat erősen dolgozik a probléma megoldásán. Gyorsan eredményt mutató vírusteszteket ígért.

Véleménye szerint egyes államokban javulóban van a járványhelyzet, míg bizonyos déli államokban nem így van.

Az amerikai elnök ezúttal egyedül, a kormányzati járványügyi tanácsadói csoport tagjai nélkül tartott sajtókonferenciát.

Trumpnak nagyon romlottak az esélyei az őszi újraválasztására, erről a minap írtunk:

Donald Trump épp most veri meg önmagát
A közvélemény-kutatások, a történelem, és kihívója, Joe Biden kiváló manőverezése is azt jelzik, hogy Trump súlyos vereség elé néz idén novemberben az amerikai választáson.

Kiemelt kép: Miami Beach, 2020. július 13. Strandolók a Florida állambeli Miami Beach tengerpartján 2020. július 12-én, a koronavírus-járvány idején. Floridában, az egyik legfertõzöttebb tagállamban 15 300 ezernél is több új fertõzöttet diagnosztizáltak az elmúlt napban. A koronavírus-járvány leginkább az Egyesült Államokat sújtja, eddig 3 millió 413 995 fertõzöttet regisztráltak, és 137 782-en életüket veszítették. MTI/EPA/Cristobal Herrera

Ajánlott videó

Olvasói sztorik