Nagyvilág koronavírus

Hétfő délután folytatódik a feszültségektől sem mentes EU-csúcs

Hétfő délután 4-kor folytatódik az Európai Unió csúcstalálkozója, amelynek témája az EU költségvetése és a koronavírus helyreállítási alapja – írja az Euronews Charles Michelnek, az Európa Tanács elnökének szóvivője tájékoztatása alapján. A csúcsot eredetileg kétnaposra tervezték, de a tagállamok nem tudtak megegyezni a feltételekben. A politikusok hétfő délelőtt és kora délután két-, illetve többoldalú megbeszéléseket tartanak.

A hírportál emlékeztet, hogy egy 1820 milliárd eurós csomagról folynak a tárgyalások amely a 7 éves költségvetést és egy speciális újjáépítési alapot foglal magába, utóbbi a koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozni kívánó 750 milliárd eurós mentőcsomag. Az alapvető nézeteltérések abból adódnak, hogy a kelet-európai országok vezetői ellenzik a jogállamiság feltételeihez kötött kifizetéseket, a déli vezetők pedig elutasítják az úgynevezett fukar országok azon igényét, hogy 350 milliárdos felső korlátja legyen a támogatásnak, és hogy azt gazdasági reformoktól tegyék függővé.

A Politico cikke arról számolt be, hogy a csúcstalálkozó nem mentes a feszültségektől. Emmanuel Macron francia elnök például meglehetősen ingerülten reagált arra, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár kisétált a tagországok vezetőinek megbeszéléséről, hogy fogadjon egy telefonhívást.

Látják? Nem is érdekli az egész! Nem figyel oda másokra és rossz a hozzáállása. Csak a sajtóval foglalkozik és ennyi!

mondta a Macron a hírportál cikke szerint.

A Politico ugyanakkor arról is írt, hogy Charles Michel hétfő hajnalban fél 6-kor javaslatot tett az államfőknek egy 390 milliárd eurós helyreállítási alapra, azt azonban nem tudni, hogy ez a tagállamok képviselőinek megfelel-e. Ez az összeg ráadásul jóval kevesebb annál az 500 milliárd eurónál, amelyen Németország és a Franciaország mellett az Európai Bizottság is javasolt. A tagországok vezetői vasárnap is éjszakába nyúlóan egyeztettek egymással.

Észt kormányfő: Távol van a megegyezés

Az észt kormányfő, Jüri Ratas vasárnap este, azt mondta, hogy a távol állnak a megegyezéstől a tagországok. Ratas szerint, akinek szavait az ERR észt hírportál hétfőn idézte, ahhoz, hogy megállapodás szülessen, számos tagállam részéről nagyon nagy kompromisszumra lenne szükség, és jelenleg ilyen készséget nem látni.

A gazdasági helyreállítási programról szólva Ratas úgy vélte, Ausztria, Hollandia, Svédország és Dánia, vagyis a „takarékos négyek”, nem látnak arra esélyt, hogy ilyen nagy összegű segélyalapot hozzanak létre.

Másrészről a többi tagállam kiáll amellett, hogy ez fontos lenne a gazdaság helyreállítása szempontjából.

Szükségük van rá az embereknek, Észtországnak és az EU többi tagállamának, hogy magabiztosságot adjon nekik, és befektessék ezeket az eszközöket a koronavírus következményeinek megszüntetésébe,

fűzte hozzá.

Orbán: Még a foci sem olyan fontos, mint hogy megegyezzünk
A miniszterelnök szerint a megegyezéshez négy vitás területet rendezni kell.

Kiemelt kép: Dursun Aydemir/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik