Nagyvilág koronavírus

Állami támogatást kér a húsüzem, ahol Európa egyik legsúlyosabb járványgóca alakult ki

Politikusok bírálatának kereszttüzébe került az a német húsüzem, amelynek 1500 dolgozója fertőződött meg koronavírussal, ugyanis a vállalat állami segítséget kért ahhoz, hogy kifizesse a karanténban lévő dolgozóit – írja a Reuters.

A Tönnies-holdinghoz tartozó üzemben berobbanó járvány miatt 600 ezer emberre vonatkozóan hoztak kijárási korlátozásokat júniusban. A céget súlyos bírálatok érték a többnyire közép- és kelet-európai vendégmunkásoknak biztosított körülmények miatt is, ők ugyanis jellemzően tömegszállásokon kénytelenek élni.

Pénteken derült ki, hogy a 16 500 embert foglalkoztató és 7 milliárd eurós árbevételű cég pénzügyi segítséget kért a kormánytól, hogy kifizesse azokat a munkavállalóit, akik nem betegedtek meg, de karanténba kényszerültek. Julia Kloeckner agrárminiszter jelezte, nem rokonszenvezik az ötlettel, miután egy teljes régiót kellett lezárni az üzemben elszaporodó koronavírusos esetek miatt, a támogatás pedig aligha csökkentené a közvélemény haragját.

Noha a német szabályozás lehetővé teszi a cégek támogatását ilyen esetekben, Karl-Josef Laumann, Észak-Rajna-Vesztfália munkaügyi minisztere megjegyezte: a vállalatnak meg kellene gondolnia, elvárhatja-e a segítséget a tartomány polgáraitól.

Kiemelt kép: Ina Fassbender / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik