Nagyvilág koronavírus

Európa legsúlyosabb járványgóca alakult ki egy német húsüzemben

Ezernél több fertőzött van a főként kelet-európai munkások között, az egész járást lezárhatják.

Egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus terjedésének megállítására, mert járványgóc alakult ki egy helyi húsüzemben.

A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban vasárnapig ezernél is több fertőzést regisztráltak. A tömeges tesztelését kedden kezdték, miután csoportos fertőzések történtek. Eddig csaknem hatezer tesztet végeztek el, a munkában a hadsereg is részt vesz. Az üzemet bezárták, elővigyázatosságból karanténra köteleztek 6400 dolgozót, az adminisztratív munkakört betöltőkön kívül mindenkit.

A kereszténydemokrata vezetésű tartományi kormány vasárnap rendkívüli ülést tart. Az előzetes nyilatkozatok alapján meglehet, hogy a járásban ismét bevezetik a társadalmi és gazdasági életet befagyasztó korlátozó intézkedéseket, amelyeket a járvány első szakaszában országszerte alkalmaztak. A térség CDU-s európai parlamenti képviselője szerint ez nem lesz elég, Peter Liese úgy véli, hogy az üzem körüli 30 kilométeres övezetben korlátozásokat kell elrendelni az egész lakosságra. Kiemelte, hogy

a sertésfeldolgozóban történt tömeges fertőzés jelenleg a legsúlyosabb járványkitörés egész Európában.

A vírus legalább két hete terjedhet a dolgozók között, sokan kórházba kerültek, és félő, hogy számos halálos áldozat is lesz – tette hozzá Liese, aki az Európai Néppárt frakciójának vezető egészségügyi szakpolitikusa, és korábban orvosként dolgozott.

A Tönnies-holdinghoz tartozó üzemben többnyire közép- és kelet-európai vendégmunkások dolgoznak, akik tömegszállásokon laknak. A közeli Verlben, ahol a dolgozók egy részét elszállásolták, a városvezetés megbízott egy biztonsági céget a karantén betartásának ellenőrzésével, és kordonokkal lezárta a negyedet, ahol azonban számos családi ház is van.

A történtek feltárásába az ügyészség is bekapcsolódott, gondatlan testi sértés és a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény megsértésének gyanúja miatt. Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter a napokban megrázónak nevezte a húsüzemi járványkitörésről szóló híreket. Az eset megmutatja, milyen következményekkel jár, amikor „nem bánnak méltányos, fair módon közép- és kelet-európai munkavállalókkal” – nyilatkozta.

A rheda-wiedenbrückeni eset hatása a járvány alakulását mutató országos adatokban is megmutatkozik. Az utóbbi napokban rendre ötszáznál több új fertőzöttről érkezik jelentés, holott június elejétől a hónap közepéig általában e határ alatt volt a napi új fertőzöttek száma Németországban. Szombatról vasárnapra 687 új esetet jelentettek.

Kiemelt kép: FRISO GENTSCH / DPA via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik