Nagyvilág koronavírus

Olaszország több tartományában ismét veszélyes mértéket ölt a járvány terjedése

Olaszországban Lazio, Emilia Romagna, Piemonte, Toszkána és Veneto tartományban is az 1-es érték fölé ugrott az úgynevezett reprodukciós ráta az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint. Harmadik egymást követő nap emelkedett a szűrt betegek száma, írja az MTI.

Az úgynevezett R0 érték azt mutatja, minden egyes beteg hány további személyt fertőz meg. Ha túllépi az 1-es értéket, akkor a járvány terjedési képességének megerősödését jelzi.

Az egészségügyi tárca hangsúlyozta, hogy az országos szaporodási ráta továbbra is egyes érték alatt van.

A közép-olaszországi Lazio tartományban, amelyhez Róma is tartozik, a reprodukciós ráta 1,13-ra emelkedett: egy nap alatt 23 új beteget szűrtek ki, közülük tizenegyen beutazó fertőzöttek, többségük Bangladesből érkezett. Az utóbbi három napban a Rómában élő több mint 13 ezres bangladesi közösség tagjaiból már 2500 személyt teszteltek. Mint kiderült, június utolsó hetében négy repülőjárattal közel ezer bangladesi tért vissza az olasz fővárosba, akiket nem ellenőriztek, és nem is helyeztek karantén alá. Az ellenőrzés csak hétfőn kezdődött, majd kedden felfüggesztették a Bangladesből érkező repülőgépek fogadását.

Olaszország teljes területén az utóbbi egy nap alatt 276 beteget szűrtek ki. Ezt megelőzően szerdán 229, kedden 138 volt a huszonnégy óra alatt diagnosztizált új betegek száma. Az új eseteknek már csak a negyvenöt százalékát diagnosztizálták Lombardiában, ahol korábban a napi esetek több mint felét szűrték ki.

Az aktív fertőzöttek száma 13 428: közülük már csak 844 beteget kezelnek kórházban, hatvanötöt intenzív osztályon. Egy nap alatt tizenketten haltak meg, ugyanannyian, mint huszonnégy órával korábban, így a halálos áldozatok száma 34 938-ra emelkedett. A gyógyultak száma túllépte a 194 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számítva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 242 639-et.

Domenico Arcuri járványügyi biztos ismételten a kontaktkeresési mobilalkalmazás használatára szólította fel az olaszokat, miután ennek majdnem egy hónappal ezelőtti bevezetése óta, kevesebb mint ötmillióan töltötték le. Arcuri figyelmeztetett, hogy az alkalmazás hasznos eszköz lehet a járvány esetleges őszi második hullámakor.

Az olasz kormányfő bejelentette a járvány miatti vészhelyzet meghosszabbítását az év végéig.

Lombardiában pénteken ismét megnyitották a szabadtéri szórakozóhelyeket, diszkókat. A lombardiai Codogno lakosai, amely kisvárost elsőként helyezték karantén alá február 23-án, a sajtóban panaszkodtak amiatt, hogy Olaszországban sehol sem fogadják őket szívesen turistaként.

Kiemelt kép: ANDREA PATTARO / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik