Nagyvilág

Fej-fej mellett áll az ellenzéki és a kormánypárti elnökjelölt Lengyelországban

Gyakorlatilag döntetlenre áll a két jelölt a felmérések szerint a lengyel elnökválasztás vasárnapi, második fordulója előtt: Andrzej Duda hivatalban lévő államfő a biztos szavazatok 48,72 százalékára, míg ellenfele, Rafal Trzaskowski varsói polgármester 47,33-ra számíthat, miközben négy százaléknyi választópolgár még nem tudja, kire adja a voksát.

Mindkét jelölt arra használta ki a választási kampány utolsó napját, hogy támogatói előtt megismételje mondanivalójának fő elemeit. A liberális irányzatú Trzaskowski azt hangsúlyozta: ez a választás arról szól, hogy Lengyelország teljesen demokratikus európai állam lesz, vagy a demokráciát ezután is mindig támadhatja Jaroslaw Kaczynski, a konzervatív kormányzat lépéseinek fő sugalmazója.

Duda egy lapinterjúban azt hangsúlyozta, hogy politikájának a középpontjában a család áll, figyelmének nagy részét annak megsegítésére áldozza. Büszke arra, amit ezen a területen változtatni tudott az elnöksége öt éve alatt, és hogy ilyen sokat elért a családok megsegítése érdekében – mondta.

Mateusz Morawiecki kormányfő a Polska Times című lapnak adott interjújában annak a véleményének adott hangot, hogy Trzaskowski győzelme esetén az ország a politikai konfliktus óriási kiterjedésére számíthat.

A szavazóhelyiségek vasárnap 7 órától 21 óráig tartanak nyitva; 27 230 helyen több mint 30,2 millió választásra jogosult szavazópolgár voksolhat, ebből 374 ezren külföldön. Idén a voksolás a koronavírus-járvány miatt vegyes, hagyományos és levélformában is lehetséges. Az utóbbi szavazási módszerre a lengyelországi választókerületekben csaknem 185 ezren, külföldön pedig 343 ezren regisztráltak.

A választási kampány péntek éjfélkor ér véget. Akkortól kezdve kampánycsend lesz érvényben addig, amíg a televíziós adók várhatóan vasárnap este 9-kor ismertetni nem kezdik az exit poll eredményeket. Amíg az Állami Választási Bizottság az utolsó szavazatot is meg nem számolta, nem lehet bizonyosság a választás végeredményében – mondta egy szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik