Nagyvilág

Trump és Bolsonaro közeléből törölt fiókokat a Facebook

A Facebok eltávolította Donald Trump amerikai elnök egyik korábbi tanácsadója, Roger Stone, valamint Jair Bolsonaro brazil elnök két fiának fiókjait – jelentette be szerdán Nathaniel Gleicher, a Facebook internetbiztonságért felelős vezetője.

Trump korábbi tanácsadója

Az indoklás szerint Roger Stone „nem megfelelő magatartást” tanúsított és az oldalán „félrevezető információkat” tett közzé. Stone, akinek a jövő héten kell börtönbe vonulnia 40 hónapos büntetésének letöltésére, a Facebookhoz tartozó Instagramon is naponta jelentetett meg bejegyzést arról, hogy milyen erőfeszítéseket tesz a börtönbe vonulás elkerüléséért és azért, hogy kegyelmet kapjon az elnöktől. Bejegyzései szerda este már sem a Facebookon, sem az Instagramon nem voltak elérhetőek. Gleicher szerint egy sor, hamis információkat közlő más oldalt és egy Facebook-csoportot is létrehoztak, amelyek mindegyike valamilyen módon kötődött Stone-hoz.

Stone-t azután ítélték 40 hónapig tartó börtönbüntetésre, hogy az oroszoknak a 2016-os amerikai választások idején játszott szerepét vizsgáló Mueller-bizottság és a kongresszus előtt hamis állításokat tett, továbbá tanúkat akart befolyásolni. Közleményében Gleicher leszögezte: nemcsak a hamis oldalakat, hanem a már nem aktív Facebook-csoportot is eltávolítják, mert a médiavállalat megfigyelései szerint egyeztetve tették közzé bejegyzéseiket.

Bolsonaro fiai

Az amerikai médiaóriás szerdán eltávolított más, álláspontja szerint félrevezető információkat közlő oldalakat is, köztük Jair Bolsonaro brazil elnök munkatársainak és két fia, illetve az ő munkatársaik oldalait.

Bolsonaro két fiát és követőiket a Facebook szintén azzal vádolta meg, hogy egyeztetett kampányt folytatnak a platformon apjuk népszerűsítésére, és politikai vetélytársai lejáratására. Az ötgyermekes brazil elnök két fia szintén politikus: Eduardo Bolsonaro képviselő, Flavio Bolsonaro pedig szenátor.

Akár nyerhet is a brazil elnök azzal, hogy koronavírusos
Jair Bolsonaro hónapok óta lekicsinylően beszélt a vírusról, amely országában már 1,6 millió embert fertőzött meg. Sok múlik azon, ő kilábal-e belőle, és milyen gyorsan.

Kiemelt kép: Donald Trump amerikai elnök részt vesz az iskolák őszi újranyitását tárgyaló konferencián a washingtoni Fehér Házban 2020. július 7-én. Trump a nyitást és a személyes oktatás megkezdését nagyon fontosnak mondta az ország érdekében. MTI/EPA/ABACA/Yuri Gripas

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik