Nagyvilág

Dzsihadisták nyithattak tüzet az ENSZ segélyszállító helikopterére Nigériában

Feltételezett iszlamista szélsőségesek nyitottak tüzet az ENSZ egyik segélyszállító helikopterére Északkelet-Nigériában, megölve annak két civil utasát, számolt be az MTI.

Muhammadu Buhari nigériai elnök vasárnap este a Boko Haram terrorszervezethez köthető iszlamistákat vádolta a támadással. Egyben figyelmeztetett, hogy a szombaton történteknek súlyos következményei lesznek számukra.

A Boko Haram terroristái bár visszavonulóban vannak, de fokozzák támadásaikat az ártatlan civilek ellen, köztük az ENSZ humanitárius dolgozói ellen abban az elkeseredett igyekezetükben, hogy erejüket bizonygassák, elfedve ezzel balsorsukat

— hangoztatta az államfő.

Edward Kallon, az ENSZ Nigériáért felelős humanitárius koordinátora szerint a halálos áldozatok egyike egy ötéves gyerek volt. Mint mondta, humanitárius dolgozók nem voltak a fedélzeten, a pilóták pedig nem sérültek meg, amikor a lövések eltalálták a helikoptert, amely a forrongó Borno államban volt úton.

Az ENSZ humanitárius légiszolgálata elengedhetetlen a sérült civilek evakuálására, és kulcselemét képezi a humanitárius feldatok elvégzésének

— tette hozzá.

A biztonság szavatolása régóta kihívást jelent a Nigéria északkeleti felében tevékenykedő segélyszervezetek számára. Nem ritka, hogy a dzsihadisták humanitárius dolgozókat hurcoltak el, vagy gyilkoltak meg a térségben. Bár eddig egy szélsőséges szervezet sem vállalta az ENSZ helikoptere elleni támadást, az nem sokkal a Boko Haram egyik szakadár csoportjának figyelmeztetését követően történt, miszerint célpontnak tekintik azokat a civileket, akik a humanitárius szervezeteknek és a nigériai hadseregnek segítenek. A Boko Haram Nigériában 2002-es megalakulása óta csaknem 27 ezer embert ölt meg, a terrortámadások miatt pedig további 2,5 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A szervezet célja egy „iszlám kalifátus” megteremtése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik