Nagyvilág koronavírus

Visszavágott a DAC a szlovák kormányfőnek

A miniszterelnök Szerbia, a fociklub Magyarország példájával érvelt.

A Dunaszerdahely szerdán hazai pályán 3-1-re kikapott az éllovas Slovan Bratislavától, de a meccs immár pályán kívül folytatódik, miután azt a szlovák kormányfő elrettentő példaként hozta fel, amire most közleményben reagált a klub.

A Paraméter szerint Igor Matovic csütörtökön élesen bírálta a dunaszerdahelyi mérkőzést, szerinte ott nem tartották be a járványügyi szabályokat.

Pont így ronthatjuk el. Ha ezen az úton megyünk tovább, akkor nagyon pórul járunk.

Ezt mondta a szlovák kormányfő, miközben mutatott egy fotót, amelyen az volt látható, milyen sokan látogattak ki a meccsre. A drukkerek a koronavírus-járvány miatt ajánlott, sakktáblaszerű ültetési rendet semmibe vették. Szerinte éppen erre fizetett rá Szerbia és Észak- Macedónia is, ahol focimeccsek miatt indult be a járvány második hulláma.

Mostantól egy jobban ellenőrizhető, egyszerűbb rendszer jön. A  stadionok minden második sorát üresen kell hagyni. Matovic úgy vélte, ha ez sem működik, akkor kénytelenek lesznek beszüntetni az ilyen sporteseményeket, mert túl nagy rizikót jelentenek. A dunaszerdahelyi tömött lelátóról készült fotót ismét maga elé tartva a kormányfő megjegyezte:

ez a pokolba vezető út.

DAC: legyen példa Magyarország

A DAC 1904 közleményben reagált a kritkára. A klub pénteken tudatta, a csapat boldog, hogy ismét nézők előtt futballozhat.
Semmi esetre sem szeretnék, ha bárki megfertőződne, de azt is tudatosítani kell, hogy ezt nagyon nehéz elkerülni.

Amíg a vírus köztünk lesz, ezt nem tudjuk megakadályozni. A határok megnyitásával a vírus visszatérésének kockázata ismét megnőtt.

A klub elismeri, néhány országban a meccsek miatt is újra felbukkant a vírus, de a negatív példákon kívül vannak pozitívak is léteznek.

Ilyen például Magyarország, ahol megszorítások nélkül zajlanak a találkozók, teltház és ötszámjegynyi szurkoló előtt, miközben semmilyen probléma sem származott ebből.

A szerdai összecsapás előtt a DAC számos olyan intézkedést is  bevezetett, amely meghaladta az erre vonatkozó ajánlásokat.

A fociklub szerint legalább olyan veszélyesek a strandok, színházak, vendéglátóipari egységek, mint a stadionok, az életben pedig a futball ugyanolyan fontos, mint ezek az intézmények.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik