Nagyvilág koronavírus

Lakás- és kórházépítéssel lendülnének túl a válságon a britek

Nagy-Britannia nem megszorító intézkedésekkel, hanem milliárdos építkezési és infrastrukturális beruházásokkal lesz úrrá a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokkon – mondta kedden Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson Közép-Anglia egyik legnagyobb ipari központjában, Dudley városában vázolta fel a kormány gazdasági kilábalási programját, amelynek középpontjában a Zeit beszámolója szerint az út-, iskola-, kórház-, illetve lakásépítési projektek állnak majd. Az első három célra a közeljövőben 5,5 milliárd eurót, míg új lakásokra nyolc év alatt 13,1 milliárd eurót költ majd a brit kormány.

A brit miniszterelnök a tervet Franklin D. Roosevelt New Dealjéhez hasonlította, amellyel az amerikai elnök az 1930-as években kivezette országát a világválságból. Johnson kijelentette, hogy a koronavírus-járvány teremtette gazdasági válságból nem a megszorítások politikája, nem a garasoskodás kínálja a kiutat, mivel „a világ már túllépett 2008-on”.

Ezzel arra utalt, hogy a 2010-ben hatalomra került konzervatív párti brit kormány a hazai össztermék (GDP) 11,1 százalékának megfelelő – békeidőben példátlan – államháztartási hiányt vett át munkáspárti elődjétől a 2008-2009-es pénzügyi válság idején végrehajtott hatalmas bankmentő állami tőkeinjekciók örökségeként, és a deficit csökkentésére évtizedes távlatú, radikális költségvetési szigorítási programot dolgozott ki – írja az MTI.

Kiemelt kép: Boris Johnson Dudley városában. Fotó: Jeremy Selwyn/POOL/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik