Nagyvilág koronavírus

Japánban már embereken tesztelnek egy oltóanyagot koronavírus ellen

Az oszakai egyetemi kórházban megkezdődött egy koronavírus elleni oltóanyag klinikai tesztelése embereken – közölte kedden az NHK japán közszolgálati televízió. A vakcinát az AnGes gyógyszeripari vállalat fejlesztette ki, és ez az első oltóanyag, amellyel embereken kísérleteznek Japánban.

A tesztelés első szakaszában a kórház 20-30 önkéntes orvosa vesz részt. Egyesek közülük nagy adag oltóanyagot kapnak, hogy meg tudják határozni a szer majdani pontos adagját. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a vakcina hatékony, és nincsenek mellékhatásai, akkor ősszel a kórház mintegy négyszáz páciensén kezdődik meg a tesztelés.

Az AnGes nukleinsav-alapú vakcinát fejlesztett ki, amit már sikeresen teszteltek patkányokon. A vállalat május végén közölte, hogy antitestek képződtek a rágcsálók szervezetében.

Jelenleg a világon legalább tíz, koronavírus elleni vakcinával folynak kísérletek.

(MTI)

Kiemelt kép: Marburg, 2020. június 8. A Virológiai Intézet egyik mukatársa dolgozik a marburgi Philipps Egyetem laboratóriumában 2020. június 8-án. A marburgi Philipps Egyetem, a Német Fertõzéskutatási Központ (DZIF), a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) és a Hamburg-Eppendorf Egyetemi Orvosi Központ (UKE) mukatársai közösen dolgoznak a koronavírus elleni védõoltás kifejlesztésén. MTI/EPA/Ronald Wittek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik