Nagyvilág koronavírus

Nem 8, hanem 16 ezer lélegeztetőgépet rendelt a kormány a járvány alatt 300 milliárd forintért

Háromszáz milliárdot költött a kormány lélegeztetőgépekre, mondta Menczer Tamás külügyi államtitkár a köztévében, erre a 444.hu figyelt fel.

Menczer azt már szerdán elárulta, hogy bár a létező legrosszabb forgatókönyvre készülve Orbán Viktor 8000 darabos lélegeztetőgép-kapacitást tartott szükségesnek, a Külügyminisztérium 16 ezer darabot rendelt azért, hogy 10 ezer biztosan megérkezzen.

A lap emlékeztet, a koronavírus-járvány első hullámának magyarországi tetőzésekor egyszerre egy időben 80-an voltak lélegeztetőgépen, utána az átlag inkább 60 volt. Ergo a kormány 200-szorosan biztosította be magát új eszközökkel.

Menczer Tamás a köztévében azzal indokolta a túlrendelést, hogy óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért, és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik. Ezek szerint a túlrendelést nem sikerült lefújni.

A túlrendelt eszközökkel kapcsolatban az államtitkár elmondta, a beérkezett gépek közül azokat, amelyekre itthon nincs szükség, értékesíteni fogják, és vannak is már érdeklődők Afrikából és Ázsiából.

Kiemelt kép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik