Nagyvilág koronavírus

Augusztusban megjelenhetett a koronavírus Vuhanban

A koronavírus már tavaly augusztusban megjelenhetett és terjedhetett a járvány eredeti gócpontjának számító kínai Vuhan városában, erre jutottak kutatók, akik a város kórházairól készült műholdfelvételeket és a böngészőkön történt kereséseket elemezték, írja a Guardian.

A Harvard Medical School és a Boston University of Public Health szakértői tanulmányaikban 2018 januárja és 2020 áprilisa között vették végig a műholdképeket, és azt vették észre, hogy 2019 augusztusától sokkal több autó parkolt a kórházak előtt, ez pedig decemberben csúcsosodott ki. A hat vizsgált kórház közül ötnél szeptember-októberben volt a legnagyobb a parkoló járművek száma a vizsgált időszakban.

A kutatás szerint az autók mennyiségének növekedésével egyenesen arányosan emelkedett a Baidu nevű kínai böngészőn a keresések száma a köhögésre és a hasmenésre. Ez azért is érdekes, mert a korábbi évek influenzaszezonjai idején ez egyáltalán nem volt jellemző.

Hua Chunying, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, bár nem látta a tanulmányt, elutasítja annak eredményeit.

Szerintem abszurd, rendkívül abszurd következtetéseket levonni olyan felületes megfigyelések, mint a közúti forgalom

– közölte.

Kiemelt kép: The Yomiuri Shimbun / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik