Belföld koronavírus

1,3 milliárddal drágult a Pénzügyminisztérium palotája, mert egy műszaki szakértő koronavírusos lett

Megdöbbentő okkal drágult tovább 1,32 milliárd forinttal a Pénzügyminisztérium budavári Szentháromság téren épülő székháza – írja a Népszava a közbeszerzési értesítő alapján.

Az indoklás szerint a céges ajánlatok műszaki tartalmát vizsgáló szakértő koronavírusos lett, ezért pedig nem csak őt, de közvetlen kollégáit és a vele kapcsolatban álló más munkatársakat is karanténba kellett helyezni. Megbetegedésük miatt „az eljárás lebonyolítása súlyos nehézségekbe ütközött, megszakítással fenyegetve ezzel a teljes projekt tervezett műszaki ütemezését” – olvasható a közbeszerzési dokumentumban.

A beruházást megrendelő minisztériumi cég, a PM -Tér 6  még tavaly júliusban kötött 2,81 milliárd forintos, az eredeti terv szerint idén március 5-én lejáró keretszerződést a pénzügyi palota kivitelezőivel, a West Hungária Bauval és a Garage Ingatlanfejlesztővel.

A felmerült problémát követően viszont módosították a szerződést, és a keretmegállapodás összegét 2,81 milliárdról 4,13 milliárd forintra emelték. A minisztériumi cég szerint a módosított szerződés így már „biztosítja a kivitelezés folyamatosságát, a közpénzek hatékony felhasználását és a munkahelyek védelmét.”

Frissítünk!

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a projekt költsége nem növekedett. A közbeszerzési módosítás szerint az egykori pénzügyminisztérium épülettömbjének rehabilitációjára megkötött, az első ütemre vonatkozó keretmegállapodáson belül az egyik megrendelés összege változott 2 milliárd 818 millió forintról 4,138 milliárd forintra. Azonban az eljárás a keretmegállapodás tervezett keretösszegén belül valósul meg, így a projekt egészét tekintve nem jelent többletköltséget, a módosítást pedig a munka előrehaladása indokolja, ugyanis a korábban megrendelt műszaki feladatok további épületrészekre is kiterjednek, azaz nagyobb volumenű munkálatokat jelentenek – írták.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik