Nagyvilág

Nem lesz többé 8:46! – eltemették George Floydot

Magyar idő szerint kedd este vettek végső búcsút George Floydtól. A szertartást a két héttel ezelőtt rendőri intézkedés során meggyilkolt férfi szülővárosában, egy houstoni templomban tartották ötszáz fő jelenlétében, ám a nagy érdeklődésre tekintettel élőben közvetítették is. Egy nappal korábban ugyanebben a templomban gyászolók ezrei rótták le kegyeletüket George Floyd előtt.

A templom egyik tiszteletese, Mia K. Wright azt mondta, ez most az összetartozás pillanata, amikor Isten a világ minden tájáról összeterelte az embereket, hogy összekapcsolja őket George Floyd életével. A helyi afro-amerikai közösség másik lelkésze, Dr. Mary White felidézte, hogy Floyd az édesanyját hívta segítségül, miközben Derek Chauvin rendőrtiszt térde alatt az életéért küzdött. „A világon minden anya sírni kezdett, amikor meghallotta ezt. Sírtunk a gyerekeinkért, sírtunk az unokáinkért.”

Joe Biden demokrata elnökjelölt, egykori alelnök felvételről beszélt. Mint elmondta, a George Floydnak járó igazságszolgáltatás nem lehet más, mint a rasszizmus felszámolása. „Nem fordíthatunk ismét hátat a lelkünkbe vágó rasszizmusnak, a rendszerszintű visszaéléseknek, amelyek még mindig sújtják az amerikaiak életét.” Biden Floyd hatéves lányához, Giannához is szólt: „Tudom, hogy nagyon sok kérdésed van. Egyetlen gyermeknek sem lenne szabad feltennie azokat a kérdéseket, amelyeket túl sok fekete gyereknek kellett feltennie generációk óta: Miért? Miért halt meg apu?”

Al Green texasi képviselő azt mondta, „George Floyd nem volt feláldozható, ezért vagyunk ma itt”. Kijelentette: Floyd egyetlen bűne az volt, hogy feketének született, majd felszólította a kormányt, hozzon létre egy megbékélési minisztériumot. „George Floyd megváltoztatta a világot. És mi tudatni fogjuk a világgal, hogy megváltozott” – jelentette ki.

Egy másik texasi demokrata képviselő, Sheila Jackson Lee úgy fogalmazott, George Floyd halálának értelme az lesz, hogy „nem lesz többé 8:46 rendőri brutalitás” – utalt arra, hogy nyolc perc negyvenhat másodpercig térdeltek Floyd nyakán. „Nem lesz többé 8:46 igazságtalanság és rossz bánásmód az afroamerikakkal szemben, az emberek nem fogják eltűrni többé a fájdalmat igazságszolgáltatás nélkül.”

Houston polgármestere, Sylvester Turner bejelentette, hogy a temetés napja, június 9. mostantól George Floyd emléknapja lesz a városban. Szerinte Floyd utolsó lélegzetvételének köszönhetően mások már szabadabban lélegezhetnek.

George Floyd unokahunoka, Brooke Williams könnyek között idézte fel, milyen kegyetlenül szorították ki a lelket a rendőrök a nagybátyjából. „Valaki azt mondta, tegyü újra naggyá Amerikát. De mikor volt Amerika nagyszerű?” – kérdezte.

Al Sharpton tiszteletes szerint ami történt, az nemcsak tragédia, hanem bűn, a felelősségre vonás pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy bármi megváltozzon. „Az olyan életek, mint George-é nem számítanak, ha nem fizetnek érte azok, akik elvették tőlük. Ha négy fekete rendőr tette volna azt egy fehérrel, amit George-dzsal tettek, börtönbe küldték volna őket” – mondta a tiszteletes, aki a gyászolók között több olyan családot felismert, akiknek rendőrök ölték meg a szerettüket. „A mozgalom nem nyugszik, amíg igazságot nem kapunk” – jelentette ki.

George Floyd koporsóját az utolsó mérföldön lovas kocsival szállították a sírhoz helyi rendőrök kíséretében. A 46 éves férfit édesanyja mellé temették.

Kiemelt kép: David J. Phillip-Pool/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik