Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: Brazília törölte a kínos adatokat

Eltávolították a járványügyi adatok jelentős részét a kormányzati honlapról.

Brazília vasárnap eltávolított a koronavírus-járványra vonatkozó több hónapnyi járványügyi adatot a kormányzati honlapról. Az időrendben, tagállamokra, településekre bontott információkat az egészségügyi tárca törölte. Néhány napja a minisztérium élére Jair Bolsonaro elnök Eduardo Pazuello tábornokot nevezte ki ügyvivőnek.

Az összesített adatok (…) nem tükrözik az ország jelenlegi helyzetét.

Ezt írta Twitter-üzenetében az államfő a minisztérium egyik dokumentumára hivatkozva. Közölte, intézkedéseket hoztak az esetek bejelentésének javítására és a diagnózisok megerősítésére. Ugyanakkor sem Bolsonaro, sem az egészségügyi tárca nem indokolta meg az adatok törlését.

A covid.saude.gov.br honlapot szombaton indították újra egy új felülettel, amely csak az utóbbi 24 órában történt halálozásokra, új fertőzöttekre és a gyógyultakra vonatkozó információkat közöl, az összesítések már nem érhetőek el.

Latin-Amerika legnagyobb, 210 milliós lakosú országában az egészségügyi tárca friss tájékoztatása szerint az utóbbi 24 órában 27 075-tel nőtt a fertőzöttek, 904-gyel az elhunytak száma. Az utoljára pénteken közölt összesítéshez mérten így az azonosított fertőzöttek száma 672 846-ra, a halottaké 35 930-ra nőtt.

Az MTI emlékeztet rá, hogy az államfő a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta Covid-19 betegséget, az arra adandó válaszokat túlreagálásnak minősítette. Szembeszállt a helyi vezetők által elrendelt vesztegzár-rendelkezésekkel is, mondván, hogy a gazdaságban bekövetkezett válság miatt többen halnak majd meg, mint a járványban.

Brazíliában tarol a korona, az elnök fenyegetőzik
Percenként hal meg brazil az „aprócska influenzában”.

Kiemelt kép: Jair Bolsonaro brazil elnök támogatóinak integet a Brazíliavárosban tartott nagygyûlésén május 17-én. MTI/EPA-EFE/Joédson Alves 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik