Nagyvilág koronavírus

Újra lehet alkoholt venni, ünneplő tömeg lepte el a boltokat Dél-Afrikában

Kígyózó sorok alakultak ki az üzletek előtt Dél-Afrikában, miután megszűnt az országban az alkoholárusításra vonatkozó tilalom, amit még két hónappal ezelőtt vezettek be a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében, írja a BBC.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert így a rendőrök és a kórházak jobban tudtak fókuszálni a fertőzés terjedésének visszaszorítására. 

Dél-Afrikában az alkoholfogyasztással összefüggő erőszak kirívó problémát jelent, a tilalommal pedig jelentős visszaesés következett be az esetek számában.

Ugyanakkor az ország sörfőzdéi és bortermelői panaszkodtak, amiért kivonták őket a forgalomból, és a kormánynak is komoly adókiesést jelentett a rendelet.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök múlt héten jelentette be, hogy június 1-től újra lehet alkoholt árulni az üzletekben, de csak 9 és 17 óra között, péntek, szombat és vasárnap kivételével. Az alkoholt csak otthon szabad elfogyasztani.

A hatóságok felhívták az emberek figyelmét, hogy ne lepjék el az üzleteket, és próbálják meg egymás között elosztva, időszakosan megejteni a bevásárlást, ezzel is csökkenve a továbbfertőződés veszélyét.

Ez annyira nem hatott meg senkit, mert hétfőn hosszú sorok alakultak ki a boltok bejáratai előtt. A tömeg több helyen énekelve ünnepelt a közösségi médiában megjelent posztok szerint.

Dél-Afrikában egyébként becslések szerint tegnap több mint nyolcmillió ember ment újra dolgozni. Az iskolák nyitásával viszont még vár a kormány.

Az országban eddig 32 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 683-an veszítették életüket.

Kiemelt kép: Phill Magakoe / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik