Nagyvilág

Trump: Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen

Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen

– jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott gazdasági tárgyalásai után pénteken. Donald Trump hangsúlyozta: „nem engedhetik meg, hogy a törvénnyel szembehelyezkedők káoszba süllyesszék Minneapolist”. Hozzátette, nem megengedhető az sem, hogy a fosztogatók kiszorítsák a békés tüntetőket.
Minneapolisban napról napra egyre feszültebb a helyzet, miután egy fegyvertelen fekete férfi meggyilkolása miatti demonstrációk kezdődtek, melyek hamar elvesztették békés jellegüket.

Hiába könyörgött a nyakán térdelő rendőrnek, az rajta maradt, míg meg nem halt
Minneapolisban a járvány kezdete óta nem látott méretű tüntetések kezdődtek, miután rendőri intézkedés közben meghalt egy 46 éves fekete férfi.

Trump azt mondta, hogy beszélt az áldozat, George Floyd családjával.

Átérzem a fájdalmukat. George családjának joga van az igazsághoz, és Minnesota lakóinak joguk van a biztonsághoz

– fogalmazott. Trump még szerdán átfogó vizsgálatra kérte fel a szövetségi igazságügyi minisztériumot.

Az elnök szörnyűnek nevezte a rendőri intézkedést, és úgy fogalmazott: a durván eljáró egyenruhások foltot ejtettek a tisztességes amerikai rendőrség becsületén. Ilyesmi még egyszer nem történhet meg – jelentette ki.

Az erőszakos tüntetők már fosztogatnak és gyújtogatnak városszerte. A demonstrálók soraiban lövések is dördültek, egy tüntetőt holtan találtak. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere pénteken, helyi idő szerint este nyolc órától kijárási tilalmat rendelt el a város egész területére.

A rendőr már korábban szembekerült a törvénnyel

Közben kiderült, hogy az intézkedő rendőr – Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság miatt vádat is emeltek – korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel. Amy Klobuchar akkori ügyész azonban – aki jelenleg demokrata párti szenátor a szövetségi kongresszusban – csak megfeddte Chauvint, és nem foganatosított ellene büntetőintézkedést.

A Floyd halála miatti megmozdulások több amerikai tagállamra kiterjedtek. Kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában. A tiltakozások több helyen is erőszakba torkolltak.

New York Brooklyn negyedében a tüntetők üvegekkel és kövekkel dobálták az egyik rendőrőrsöt. Sajtókonferenciáján Bill de Blasio polgármester arra szólította fel a rendőröket, hogy tartsák tiszteletben a békés demonstrálókat, a tüntetőknek viszont azt üzente, ha dühösek a kormányzatra vagy a megválasztott vezetőkre, akkor felháborodásukat rájuk, és ne az egyenruhásokra irányítsák.

A rendőrök dolgozó emberek, akik végzik a munkájukat

– fogalmazott.

kiemelt kép: MTI/AP/Star Tribune/Elizabeth Flores

Ajánlott videó

Olvasói sztorik