Nagyvilág koronavírus

Kínában gyártották a használhatatlan maszkokat, amiket az unió osztott szét

Kínában gyártották azokat az Európai Bizottság által szétosztott egészségügyi maszkokat, amelyekről az operatív törzs pénteken közölte, hogy rossz minőségűek, ezért meg kellett semmisíteni őket – írja a hvg.hu. A lapnak az uniós testület szóvivője mondta el, hogy a KN95 típusú arcmaszkokat Kínában gyártották, és egy német beszerzőcégen keresztül érkeztek az Európai Unióba.

A maszkok rendelkeztek a megfelelő kínai szabvánnyal, és több európai hatóság vizsgálatai alapján megfelelő védelmet nyújtottak.

Koronavírus - Még több hír a témában

A bizottság 10 millió maszk beszerzését jelentette be május elején, ebből első szállítmányként 1,5 milliót juttatnak el 17 tagállamnak és az Egyesült Királyságnak.

Magyarország a teljes szállítmányból 250 ezer darabot kap, ennek részeként elsőként 54 ezer védőfelszerelés érkezett május közepén. Ezeket azonban már ki sem szállították a kórházakba, mert miután több tagállam (Lengyelország, Hollandia, Belgium és Ausztria) jelezte, hogy nem mentek át náluk a minőségellenőrzésen, az Európai Bizottság értesítette az érintett tagállamokat.

A szóvivő hozzátette, dolgoznak azon, hogy a gyártó kicserélje a maszkokat, de csak további minőségellenőrzési tesztek után. A most kapott védőfelszereléseket megsemmisítik. Az új mintákat már el is küldték ellenőrzésre, a tagállamokat pedig értesítik ennek eredményéről és a szállítás időpontjáról.

„Kínában is hozzá lehet jutni magas színvonalú termékekhez, de Kelet-Európába nem ezek érkeznek”
Nem a koronavírus-járvány idején bevezetett légi híddal kezdődött, hanem évek óta tart a Távol-Keleten gyártott olcsó egészségügyi eszközök dömpingje Magyarországon. Nagy Antal, az egyik hazai orvosi eszközgyártó cég vezetője szerint annyira eluralkodott a csak az árra figyelő szemlélet, hogy az veszélyes lehet a betegekre.

Kiemelt kép: VOISIN / Phanie / via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik