Nagyvilág

Olyan súlyos a helyzet Minneapolisban, hogy a Nemzeti Gárdát is bevetik

Az Egyesült Államok Nemzeti Gárdáját Minneapolisba vezényelték, miután egyre súlyosabb konfliktusokba csap át egy fegyvertelen fekete férfi meggyilkolása miatti demonstráció — írta meg a BBC.

Mint arról korábban beszámoltunk, hiába könyörgött a nyakán térdelő rendőrnek egy afroamerikai férfi Minneapolisban, az rajta maradt, míg meg nem halt.

Hiába könyörgött a nyakán térdelő rendőrnek, az rajta maradt, míg meg nem halt
Minneapolisban a járvány kezdete óta nem látott méretű tüntetések kezdődtek, miután rendőri intézkedés közben meghalt egy 46 éves fekete férfi.

Az eset óriási felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, a városban pedig csütörtökön tüntetést szerveztek, ami elég hamar elveszítette békés jellegét. Az Independent csütörtöki értesülése szerint a demonstráció helyszínétől agyonlőttek egy embert az utcán, az elkövetőt pedig letartóztatták. A rendőrség sajtótájékoztatóján elhangzott, az áldozatra egy zálogház tulajdonosa nyitott tüzet, mert azt hitte, be akar törni hozzá. Mindeközben a tüntetők és a rendőrök összecsaptak, az emberek fosztogattak és tüzeket gyújtogattak a városban, az egyenruhások pedig könnygázzal oszlattak. A rendőrfőnök szívszorítónak nevezte az eseményeket.

A BBC szerint az összecsapás a harmadik napon folytatódik: a tüntetők elfoglaltak egy rendőrkapitányságot, amit fel is gyújtottak. A rendőrök elmenekültek. Ráadásul tüntetők vonultak utcára Chicagóban, Los Angelesben és Memphisben is. Donald Trump szerint a „gengszterek” viselkedése nem méltó az áldozat, George Floyd emlékéhez.

Kiemelt kép: kerem yucel / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik