Nagyvilág

Tajvan már készül a hongkongi menedékkérőkre

Tajvan hongkongi menedékkérők megsegítését célzó humanitárius akcióterven dolgozik, amelynek tervezete egy héten belül elkészül – közölte csütörtökön Csen Ming-tung, a kínai anyaállam ügyeivel foglalkozó tanács (MAC) illetékes minisztere a tajpeji törvényhozás ülésén. A tárcavezető szerint az alapelképzelés a tajvani kormány és magánszektor szoros együttműködésén alapulna, hogy segítséget nyújthassanak azoknak a hongkongiaknak, akik Tajvanra szeretnének áttelepülni – írja az MTI.

Csen később újságíróknak elmondta, hogy a közös munkát a Tajvan-Hongkong Gazdasági és Kulturális Együttműködési Tanács hangolná össze, amelyet félhivatalos szervként hozott létre 2010-ben a tajpeji vezetés a hongkongi hatóságokkal történő kapcsolattartásra. A terv értelmében a MAC együttműködne az illetékes kormányzati ügynökségekkel a hongkongiak által benyújtott menedékkérelmek feldolgozására – mondta Csen, hozzátéve, hogy a tajvani kormány fogja finanszírozni a folyamatot.

A januárban újraválasztott Caj Jing-ven tajvani elnök szerdán adott utasítást olyan program kidolgozására, amely segít a Tajvanra áttelepülő hongkongiakon. Az intézkedésre az időközben a kínai parlament által elfogadott, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezet miatt került sor.

Átment a kínai nemzetbiztonsági törvény, végveszélyben Hongkong szabadsága
Az Egyesült Államok többé nem tekinti Hongkongot autonóm területnek.

A hongkongi demokráciapárti politikusok és aktivisták aggodalmai szerint a hongkongi szabadságjogokat korlátozó törvénytervezet betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. Peking álláspontja szerint a törvény az egy ország, két rendszer hosszú távú stabilitásának védelmét szolgálja.

Csen a hongkongi nemzetbiztonsági törvény csütörtöki elfogadása előtt nyilatkozva kijelentette, hogy Tajvan felülvizsgálhatja a kínai különleges státuszú területtel való kapcsolattartásra vonatkozó jogszabályait. Hangsúlyozta, hogy a nemzetbiztonsági törvény végrehajtásával Hongkong elveszíti nagy fokú autonómiáját.

Kiemelt kép: EyePress News/EyePress via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik