Nagyvilág

Kaczynski: legkésőbb június 28-án megtartják a lengyel elnökválasztást

A lengyelországi elnökválasztás utolsó lehetséges időpontja június 28., nincs semmilyen lehetőség ennek módosítására – jelentette ki Jaroslaw Kaczynski, a vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke szerdán a kormánypártok közös varsói sajtóértekezletén.

Álláspontunk egyértelmű: a választásokat megtartjuk. Ha egyesek ezzel megpróbálnak szembeszállni, minden eszközt fel fogunk használni, amelyekkel az állam rendelkezik, hogy a jognak érvényt szerezzünk

– figyelmeztetett Kaczynski a két kormánykoalíciós kispárt, az Egyetértés (Porozumienie) és a Szolidáris Lengyelország (Solidarna Polska) elnökeivel közösen tartott sajtóértekezleten. Kaczynski szerint egyesek megpróbálják elvetni a választások időpontjára vonatkozó alkotmányos előírásokat, de nincs mód további változtatásokra, az utolsó lehetséges időpont június 28.

A lengyel elnökválasztást eredetileg május 10-re tűzték ki, de a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya miatt el kellett halasztani. Az új időpontot az alsóházi elnök azt követően hirdetheti meg, hogy a parlament jóváhagyja a szavazás vegyes – levélben és hagyományosan egyaránt lehetséges – formáját lehetővé tévő kormánypárti törvénymódosítást, amelyet a járvány miatt, ellenzéki követeléseknek is eleget téve, terjesztettek elő. Az ellenzéki többségű szenátus eredetileg ezen a héten szavazott volna a választási törvény módosításáról, amelyet az alsóház már jóváhagyott. A szenátusi ülést azonban kedden váratlanul jövő hétre halasztották.

Jan Grabiec, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) szóvivője a kormánypárti sajtóértekezlet után kijelentette: pártja bármilyen választási időpontra fel tud készülni, jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester “akár a június 28-i választáson, akár később is” győzni tud.

Trzaskowski május 15-én a PO korábbi, alacsony támogatottsága miatt visszavonult jelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát váltotta. A főpolgármester támogatottsága azóta a felmérésekben emelkedő tendenciát mutat, míg a többi jelölté – köztük a választás fő esélyesének tartott Andrzej Duda hivatalban lévő elnöké – csökken.

Kiemelt kép: Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke a vállalkozások megmentésére vagy átszervezésére nyújtott állami támogatásról folytatott vitán a parlamenti alsóház, a szejm ülésén, Varsóban 2020. április 29-én, a koronavírus-járvány idején. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik