Nagyvilág koronavírus

Vuhanban napok alatt leteszteltek 6,5 millió embert, és már részeredmények is vannak

A koronavírus-járvány eredeti gócpontjának számító Vuhanban május közepén fogtak bele egy szinte felfoghatatlan projektbe: a cél az volt, hogy a város mind a 11 millió lakosát alávessék a koronavírus-tesztnek. Ehhez egyre közelebb vannak, 6,5 millió embertől kevesebb mint két hét alatt vettek is mintát, írja a New York Times.

A lap beszámolója szerint bár világszerte sok kormány nem volt képes a széles körű tesztelésre, Kínában a fertőzés újbóli megjelenését követően elrendelték Vuhan átfogó tesztelését. Az intézkedés több százezer dollárt emészt fel, és több ezer egészségügyi dolgozó és önkéntes vesz részt benne.

A kínai kormány azt reméli a tömeges teszteléstől, hogy helyreállítja a bizalmat a lakosságban, ezáltal újraindulhat a gazdaság és talán minden a régi kerékvágásban folytatódhat.

A részeredmények azt mutatják, hogy Vuhanban sikerült a járvány továbbterjedését megakadályozni. Bár sok teszt még feldolgozás alatt van, keddig mindössze kétszáz esetet diagnosztizáltak, többségük teljesen tünetmentes volt. 

Fotó: Hector RETAMAL / AFP

A járvány vuhani csúcspontján ugyan átlagban körülbelül csak 46 ezer tesztet végeztek el, pénteken már 1,47 millió embertől tudtak mintát venni. Csak összehasonlításként: New York államban március 4. óta 1,7 millió embert vetettek alá tesztnek.

A város vezetése láthatóan elszánt: ahová csak tudnak, bekopognak és arra ösztönöznek mindenkit, hogy ha még nem tette, akkor fáradjon el egy tesztállomásra. Aki ezt megtagadja, annak várhatóan leminősítik az úgynevezett egészségi kódját, és emiatt eleshet bizonyos jogoktól. Ha valaki nem vesz részt a tesztelésben, nem mehet majd boltokba, bankokba. Az applikációban megjelenő zöld jelzés (ami a szabad mozgást garantálja az applikációban) sárgára vált, ami kellemetlenségeket okozhat a hétköznapi életben.

Vuhanban mindenkit arra kértek, hogy aki még nem tette, kedd délután 5-ig végeztesse el magán a tesztet. Aki lemarad a határidőről, annak a későbbiekben ki kell majd fizetnie a teszt költségét.

Megpróbáltak arra is figyelni, hogy az állomásokból ne váljon gócpont. Minden lakos időpontra érkezett, a tesztelés nyílt térben zajlott. Mindenkinek megmérték a lázát, maszkot kellett viselni és a távolságtartásra is ügyeltek. Az egészségügyi dolgozóknak minden teszt után le kellett fertőtleníteniük a kesztyűiket.

Egyes virológusok ugyanakkor megkérdőjelezik, mennyire életszerű ennyi teszt elvégzése mindössze pár nap alatt. Van, aki szerint egyenesen lehetetlenség, hogy az pontos eredményeket adjon.

Kiemelt kép: STR / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik