Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: lepontozná és rangsorolná lakosait egy 10 milliós kínai város

Egészségügyi pontrendszert alakítanának ki a kínai Hangcsou városában, így a hatóságok pontosan tisztában lehetnének vele, hogy ki mennyit dohányzott, ivott, sportolt vagy aludt egy-egy adott napon, írja a CNN.

A 10 millió lakost ezt követően egy folyamatosan frissülő listára vinnék fel, amit egy applikáción tennének mindenki számára elérhetővé. Lényege az lenne, hogy a koronavírus-járvány esetleges második hullámára készülve tudnák, kit milyen mértékben fenyeget a fertőzés.

A lap megjegyzi, az elmúlt hónapokban számos kormány kezdett el személyes adatokat gyűjteni állampolgárairól a járvány megfékezésének érdekében, ugyanakkor sokan attól félnek, hogy néhány intézkedés a válságot követően is életben marad, ami súlyos visszaélésekkel fenyeget.

Február óta a kínai kormány már alkalmaz egy egészségügyi kódrendszert, amivel kontrollálják az emberek mozgását és ezáltal a vírus terjedését is nyomon tudják követni. A QR-kód az állampolgárok telefonján jelenik meg, és egyfajta indikátorként működik az egészségügyi állapotukra vonatkozóan. A vörös, sárga és zöld színek jelzik, hogy a felhasználó elhagyhatja-e otthonát, felszállhat-e tömegközlekedési eszközre illetve megjelenhet-e nyilvános helyen.

Mivel az applikáció nyomkövető, ha valaki megfertőződik, a beteggel közeli kontaktusban lévő személyeket nagyon hamar elő tudják keríteni.

Hangcsou az elsők között volt, amely bevetette a járvány kezdetén az alkalmazást annak érdekében, hogy könnyebb legyen eldönteni, kinek kell karanténban maradnia. Most viszont ezt kiterjesztenék, és egy pénteki javaslat szerint az állampolgárokat lepontoznák, majd listáznák is az egészségügyi állapotuk és életmódjuk alapján.

A pontrendszer nullától százig terjedő skálán mozog majd, és nagyban befolyásolja azt a napi aktivitás. Ha valaki 15 ezernél több lépést tesz meg, vagy edzeni megy, akkor 5 plusz pontot szerez, 200 milliliter pajcsiu (kínai égetett szesz) elfogyasztása viszont 1.5 pont, öt cigaretta elszívása pedig 3 pont mínuszt eredményez. Ha valaki legalább 7.5 órát alszik, akkor egy pontra tesz szert.

Az applikáció megmutatja majd, hogy az állampolgár hányadik helyen áll adott pillanatban a több mint 10 millió lakos közül, és mennyit lépett előre vagy éppen hátra az elmúlt naphoz képest.

Arról egyelőre nem közöltek részleteket, hogy az adatokat milyen formában gyűjtik majd be, illetve hogy az emberek életmódjának lesz-e bármilyen hatása a mindennapi életre.

Koronavírus: azonnali második csúcsra figyelmeztet a WHO
Az Egészségügyi Világszervezet szerint nem szabad túl gyorsan feloldani a korlátozásokat.

Kiemelt kép: Photo by Yan Linyun/Xinhua

Ajánlott videó

Olvasói sztorik