Nagyvilág koronavírus

Meghalt a suceavai ortodox érsek

A kiemelt figyelem ellenére hunyt el a magas rangú egyházi méltóság.

Egy hónapja derült ki, hogy megfertőzte a koronavírus Pimen suceavai ortodox érseket. A szakemberek abban bíztak, hogy az aszkétaként élő egyházi méltóság le tudja küzdeni a betegséget, most azonban bejelentették halálhírét – írja a Főtér.ro.

A portál emlékeztet rá, a 90 éves ortodox érsek kezelése kitüntető figyelmet kapott. Azt írták, Romániában aligha van olyan idős beteg, akit súlyos tüdőgyuladással vittek helikopterrel jobb kórházba, sőt, ebben a korban sokakat be sem visznek kórházba, ha fertőzött. Ezért elég nagy visszhangot kapott, hogy Pimen megkapta mindazt, amit a román állam maximálisan nyújtani tudott neki.

Az ország járványra szakosodott legjobb kórházában kezelték. Adrian Streinu Cercel virológus halála előtt azt mondta, maximális erőfeszítések tesznek, hogy az érsek meggyógyuljon, de állapota nem változik.

Pimen 1929-ben Buzău megyében született, 1951-ben lett szerzetes. Apátként a putnai kolostorban, majd gyóntatópapként a Văratec kolostorban tevékenykedett. Később a Neamț megyei síparadicsomban, Durăuban volt pap, de visszatért Suceavára.  Először 1982-ben lett helyettes püspök, majd amikor újraalakult a suceavai és rădăuţi-i ortodox érsekség püspökké választották. Az elmúlt években beigazolódott, hogy Pimen két álnéven, együttműködött a Szekuritátéval, illetve a külügyi hírszerzési igazgatósággal is. Az érsek temetését szűk körben, a koronavírus halálos áldozatainak megfelelő protokoll szerint szervezik meg.

Suceava lehet „Románia Lombardiája”
Már 92 kórházi alkalmazott koronavírusos Suceaván.

Kiemelt kép: basilica.ro

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik