Nagyvilág koronavírus

Suceava lehet „Románia Lombardiája”

Már 92 kórházi alkalmazott koronavírusos Suceaván.

Romániában két napra bezárják a Suceava Megyei Sürgősségi Kórházat, miután kedd délig 92 alkalmazottnál mutatták ki az új koronavírust, írja a Maszol.ro. Egy névtelenül nyilatkozó orvos szerint Suceava lehet „Románia Lombardiája”. Facebook-oldalán a Sanitas szakszevezet azt közölte, hogy a tesztelést folytatják, a kórházban két páciens halt meg az elmúlt napokban.

Az ügyészség eljárást indított, mert gyanúja szerint a kórház egyes vezetői elvárták alkalmazottaiktól, hogy március 23-án, hétfőn megjelenjenek munkahelyükön, függetlenül attól, hogy tesztjük pozitív vagy negatív volt, esetleg még nem is ellenőrizték őket.  Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár előzőleg közölte, hogy a kórházat bezárják, az összes alkalmazottat elkülönítik, az épületet fertőtlenítik, majd kizárólag fertőzött betegek kezelésére használják, a többi beteget átszállítják a régió más kórházaiba.

A koronavírus maga a Sátán

Ez nem lesz könnyű. Egy fiatal orvosnő közösségi oldalakon terjedő kétségbeesett üzenete szerint a kórház koronavírusos betegekkel teli járványosztályát jelenleg három orvos látja el, ketten onkológusok, a harmadik aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos. Az orvosnő szerint a koronavírus „maga a Sátán”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy aki eddig „csak egy egyszerű hűlésnek” gondolta, az sürgősen értse meg, hogy szörnyű vírusról van szó.

A kórház másik orvosa névtelenül nyilatkozott a Libertatea lapnak, szerinte Suceava „Románia Lombardiájává válhat”, azaz a legfertőzöttebb régióvá, ha a nem koronavírussal kezelt pácienseit tesztek elvégzése nélkül viszik át más moldovai kórházakba, oda is magukkal vihetik a fertőzést. Mint mondta, nem volt elég teszt a kórház összes alkalmazottjának ellenőrzésére, ezért hétfőn egy részüket visszaküldték dolgozni, másokat házi elkülönítésbe, csakhogy így a családtagjaikat is megfertőzhették.

A Főtér.ro a Digi24-nek nyilatkozó egyik orvosi asszisztens alapján azt írta, hogy kórházban már múlt héten elfogytak az orvosi maszkok, az alkalmazottakat semmi sem védte, de azt sem tudták, ki a fertőzött, és ki nem. A sajtónak nyilatkozó kórházi alkalmazott szerint lassan mindenki megfertőződik, alkalmazottak, páciensek egyaránt, ami a városra is átterjedhet.

A Sanitas szerint a következő napokban katasztrofális helyzet állhat elő, mert egyre több kórházi alkalmazott betegszik meg, nem csak Suceaván. Biztosítani kell számukra a védőfelszerelést, ugyanakkor a tesztelésekkor az orvosokat és az ápolókat kellene megillesse az elsőbbség.

FRISSÍTÉS: a Stratégiai Kommunikációs Csoport kedden 1 óra 42 perckor 70 fertőzött suceavai egészégügyi alkalmazottról számolt be.

Kiemelt kép: Federatia Sanitas din Romania / Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik