Nagyvilág koronavírus

Az euróövezetben 0,3, Magyarországon 2,5 százalékos volt az infláció áprilisban

Három és fél éve a legalacsonyabb infláció alakult ki áprilisban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint, írta meg az MTI.

Áprilisban az Eurostat végleges adatai szerint az előzetes 0,4 százalék helyett 0,3 százalékra, 2016 augusztusa óta a legalacsonyabbra csökkent az éves infláció az európai unió 19 tagállamában a márciusi 0,7 százalékról.

Az infláció az euróövezetben az év eleje óta csökken, egyre távolodik az Európai Központi Bank (EKB) által kitűzött „2 százalék közeli” céltól. Januárban 1,4 százalék, februárban 1,2 százalék volt az euróövezeti infláció. Az előzeteshez képest az energiaárak vártnál nagyobb csökkenése miatt vált szükségessé az áprilisi infláció módosítása. Az energiaárak az euróövezetben 9,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest. Az előzetes adatok még 9,6 százalékos csökkenést mutattak. Energiaárak nélkül 1,4 százalékos volt az áprilisi infláció a márciusi 1,3 százalék után. Az emelkedés elsősorban a fogyasztás cikkek magasabb árának tulajdonítható. Az élelmiszerek, alkoholos termékek és dohánycikkek ára 3,6 százalékkal emelkedett áprilisban éves bázison a márciusi 2,4 százalék után. Az élelmiszerárak nélkül az éves áremelkedés — maginfláció — 1,2 százalékos volt áprilisban, kisebb a márciusi 1,3 százaléknál.

Jaksity György: A (szent) korona (gazdaság)tana
Sajnos a mostani válság előtt sincs lényegesen jobb állapotban a magyar gazdaság – ha az ország nemzetközi kitettsége és a magánszektor adóssága kisebb is –, mint 2008-ban. Elfelejtettük az aranyszabályt, hogy akkor kell tartalékot képezni a rossz időkre, amikor a gazdaság magától is működik.

Az Európai Unió 27 tagállamában 0,7 százalékos infláció alakult ki áprilisban a márciusi 1,2 százalék után. Januárban 1,7 százalék, februárban 1,6 százalék volt az infláció. Egy évvel korábban, 2019 áprilisában 1,9 százalék volt az infláció az EU-ban.  Áprilisban a fogyasztói árak éves változása negatív volt az EU 27 tagállamából 13-ban. A márciusihoz képest az áprilisi éves infláció az EU 26 tagállamában csökkent, egyben pedig nem változott.

A legnagyobb éves árcsökkenést Szlovéniában regisztrálták, 1,3 százalékosat. Cipruson 1,2 százalék, Észtországban és Görögországban pedig 0,9 százalék volt az éves árcsökkenés. A legnagyobb inflációt Csehországban regisztrálták áprilisban, 3,3 százalékosat, Lengyelországban 2,9 százalékosat, Magyarországon pedig 2,5 százalékosat.

Kiemelt kép: Getty Images

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.