Nagyvilág koronavírus

II. Erzsébet lovaggá üti Tom Moore-t

33 millió fontot gyűjtött az egészségügynek a 100 éves veterán.

II. Erzsébet lovaggá üti Tom Moore-t. A veteránt Boris Johnson terjesztette fel a kitüntetésre, amit a királynő jóváhagyott. A brit kormányfő szerint Moore elszántságával derűt ébresztett a koronavírus-járvány miatt karanténban levő nemzet egészében, amikor 100. születésnapja alkalmából, kertjében fel-alá sétálva egy járókerettel, 33 millió font adományt gyűjtött össze a brit egészségügynek.

Boris Johnson mindenki nevében köszönetet mondott a százéves katonának.

Tom ezredes fantasztikus adománygyűjtése rekordokat döntött meg, lelket öntött az egész nemzetbe, és vezérlő csillagként vezetett át minket a koronavírus ködén.

A világszerte ismertté vált veterán a második világháborúban az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosként szerelt le. A gyűjtés elején is százados volt, 100. születésnapján léptették elő tiszteletbeli ezredessé, emlékeztetett az MTI.

Tom Moore vállalta, hogy 100. születésnapja előtt száz kört tesz háza jókora kertjében. Eredetileg 1000 fontot akart így gyűjteni a brit egészségügyi dolgozóknak. Tíz kört tett meg naponta a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.

Moore április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között. A több mint másfél millió adományozó között van Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A Buckingham-palota – az uralkodó első számú londoni rezidenciája – hivatalosan szerdán jelenti be a lovagi cím odaítélését. A change.org petíciós portálon a szerdai bejelentés előtt több mint egymillióan írták alá a kezdeményezést, hogy Tom Moore-t II. Erzsébet királynő emelje lovagi rangra.

Tom Moore-t soron kívül terjesztette fel a lovagi címre a brit kormányfő, ami szinte példátlan az udvari protokollban. A gyakorlat szerint ugyanis évente két ízben, a királynő júniusi hivatalos születésnapjának előestéjén, illetve újév előtt ismertetik, hogy az uralkodó kiknek adományozott magas kitüntetéseket, köztük lovagi címet.

Kiemelt kép: Tom Moore a 100. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen, Marston Moretaine-ben április 30-án. 
MTI/EPA/Capture the Light Photography/Emma Sohl

Ajánlott videó

Olvasói sztorik