Nagyvilág koronavírus

Teljes készültség: karantén alá vonták a 700 ezres kínai várost

A kínai hatóságok teljes egészében lezárták a körülbelül 700 ezer fős Shulan városát az ország észak-keleti részén, miután megjelent a koronavírus a településen. A korlátozások gyakorlatilag ugyanazok, mint a járvány eredeti gócpontjának számító Vuhanban voltak néhány hónappal ezelőtt, írja a Guardian.

Shulanban kijárási tilalmat rendeltek el, minden háztartásból egy valaki hagyhatja el a lakást minden második nap kettő órára, és akkor is csak abban az esetben, ha nélkülözhetetlen dolgot kell vásárolniuk. A városba senki nem léphet be, aki nem ott él.

Shulant múlt héten sorolták be magas kockázatúnak, miután egy nőnél azonosították a koronavírust, aki nem járt külföldön és nem is érintkezett bizonyítottan fertőzöttel, tőle viszont az egész családja elkapta a betegséget.

Emiatt átmenetileg lezárták a közterületeket, parkokat, becsuktak az iskolák és megszűnt a tömegközlekedés is. Hétfőn viszont még tovább szigorítottak, a China Daily című állami lap pedig a legújabb járványgócpontként emlegette a várost.

A cikk szerint több száz ember van hatósági karanténban, és várhatóan hetekig nem áll majd helyre az élet.

Csilin tartományban, ahol Shulan is található, az elmúlt két hétben 34 embernél azonosították a koronavírust. Kínában hétfőn hat új esetről számoltak be, ezekből három volt országon belüli fertőzés, kettő közülük Csilinben, egy pedig Hubejben.

Kínai sajtóértesülések szerint az ország ezzel együtt várhatóan hamarosan részlegesen megnyitja a határait, erről a hét második felében dönthetnek a Kommunista Párt éves kongresszusán. Hazatérhetnek majd a külföldön élő, már lediplomázott egyetemisták és üzleti utakra is lehet utazni majd Kínába, a turistákat viszont egyelőre nem nagy számban fogadják majd.

Egy csatát talán megnyertünk, de a járvány második hulláma elleni ütközet lehet a döntő
A koronavírus-járvány második hullámát megelőzni – vakcina hiányában – szinte lehetetlen küldetés, ám ezúttal lesz egy nagy előnye az emberiségnek: a felkészülési idő.

Kiemelt kép: Xinhua/Yan Linyun

Ajánlott videó

Olvasói sztorik