Tudomány koronavírus

Észrevétlenül terjedhetett a koronavírus Amerikában

A Washington állambeli Snohomish megye két lakója már decemberben COVID-19-szerű tüneteket produkált. A két betegnél a közelmúltban egy koronavírus-teszt kimutatta a kórokozó ellen termelődő antitesteket – írja a Live Science.

Az eset azt sugallja, hogy az új koronavírus a vártnál hamarabb érkezett meg az Egyesült Államokba.

Az egyik, Jean nevű páciens nem sokkal karácsony után kezdett el száraz köhögést, lázat és fájdalmat tapasztalni. A nő kétszer járt orvosnál, ekkor azonban a COVID-19 még alig volt ismert. Májusban aztán a páciens megkapta a koronavírus-teszt eredményét: a vérében kimutatták a kórokozó ellen termelődő antitesteket.

Kép: Cindy Ord / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Az Egyesült Államok első koronavírusos esetét 2020. január 21-én jelentették, éppen Snohomish megyében. Az érintett nem sokkal korábban tért haza Vuhanból. Bár a vérteszt nem igazolja, hogy Jean decemberben betegedett meg, gyanús, hogy ő a második ember a megyében, aki egy decemberi betegséget követően a közelmúltban pozitív tesztet produkált.

Heather Thomas, a Snohomish Egészségügyi Körzet szóvivője szerint a két személyre lehetséges COVID-19-fertőzöttekként tekintenek. Fontos kiemelni, hogy a két páciens által tapasztalt tünetek egyéb légzőszervi betegségekre is jellemzőek. Nem kizárható, hogy tünetmentes COVID-19-en estek át, decemberben pedig egyéb kórokozó fertőzte meg őket.

Sok szakértő ennek ellenére úgy véli, hogy a koronavírus a hivatalosnál előbb érkezhetett meg az Egyesült Államokba. Egy korábbi jelentés alapján egy ideig Franciországban is észrevétlenül terjedt a kórokozó.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik