Nagyvilág

Feloszlatta magát a parlament Horvátországban, előre hozott választás jön

A parlamenti többséget alkotó pártok javaslatára május 18-i hatállyal hétfőn feloszlatta magát a horvát parlament, és várhatóan júniusban vagy júliusban előrehozott parlamenti választásokat tartanak – írja az MTI.

A 151 fős nemzetgyűlés hétfői ülésén 105 támogató és 9 ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett döntött saját feloszlatásáról. A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani. Ezt hozta most előre az Andrej Plenkovic kormányfő vezette konzervatív-liberális koalíciós kabinet a nyár elejére.

Az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától kezdve legalább harminc és legfeljebb hatvan napnak kell eltelnie az új választások kiírásáig.

Kiemelt kép: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a brüsszeli Európa-épület csarnokában, amint uniós vezetőkkel tartandó munkavacsorára érkezik 2020. február 16-án. A májusra Zágrábba tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előkészítését szolgáló munkavacsora célja az Európai Unió és a balkáni régió hat országa – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia – kapcsolatának elmélyítése. MTI/EPA/Julien Warnand

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!