Nagyvilág

Újabb újságírót gyilkoltak meg Mexikóban

Ismeretlen fegyveresek meggyilkoltak szombaton egy újságírót és egy rendőrt Mexikó északi részén – írja az MTI.

Jorge Armenta, a Medios Obson nevű hírportál igazgatója a harmadik újságíró, akit az idén megöltek az országban. Az eset Ciudad Obregon városban történt. A támadásban egy további rendőr megsebesült. Jorge Armentát megfenyegették, emiatt hatósági védelmet kapott egy programban, amelybe újságírókat és jogvédőket vonnak be – közölte Balbina Flores, egy civilszervezet képviselője.

Mexikó a világ egyik legveszélyesebb országa, és az újságírók is különös veszélyben vannak itt a drogkartellek embereitől, megfenyegetik őket politikusok is. A 2000. év óta több mint száz újságírót gyilkoltak meg az országban, tavaly tízet. A gyilkosságok száma Mexikóban naponta mintegy száz. Az újságíró-gyilkosságok elkövetőinek 92 százaléka büntetlen marad civilszervezetek szerint.

Elszabadult vérfürdők és egy kínos lebőgés mutatja, mekkora bukta az új elnök drogpolitikája Mexikóban
Az egy éve hivatalba lépett balos elnök forradalmian új szemléletet ígért, és azt mondta, békét teremt a drogháborúba fulladt közép-amerikai országban. Csakhogy a helyzet ma még rosszabb, mint korábban bármikor, az áldozatok száma pedig napról-napra nő.

Kiemelt kép: A vidéki taktikai műveleti erők tagjai az észak-mexikói Sonora térségében, Bavispe közelében elkövetett gyilkosság helyszínén 2019. november 5-én, ahol egy nappal korábban kilenc, Mexikóban élő amerikai mormont gyilkoltak meg. A tettesek valószínűsíthetően az egyik drogkartell tagjai voltak. MTI/EPA/EFE/Luis Torres

Ajánlott videó

Olvasói sztorik