Nagyvilág koronavírus

Szlovákiában jön az „intelligens” karantén

A parlament jóváhagyta, így hétfőtől az állami vesztegzár házira váltható.

A törvényhozás gyorsított eljárásban fogadta el az úgynevezett intelligens karanténről szóló jogszabályt. Az lehetővé teszi, hogy a külföldről hazatérő az állami intézményes karantén helyett az otthoni izolációt válassza, ha letölt egy mobilalkalmazást, amin keresztül a hatóságok ellenőrizhetik – írja a Paraméter a szlovák hírügynökség alapján.

A mobilalkalmazás ingyenes lesz, telepítése önkéntes. A telefon tulajdonosa hozzáférést biztosít helyzete megfigyelésére, lehetővé teszi az arcfelismerési funkció használatát, engedélyezi az automatikus frissítést.

A Közegészségügyi Hivatalnak azonnal törölnie kell az adatokat, ha lejár a karantén ideje, az ellenőrzött személy erről értesítést kap. A karantén új formája enyhíti az állami létesítmények leterheltségét,  csökkenti a költségvetési kiadásokat.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter csütörtökön jelezte, az intelligens kanatén hétfőtől léphet életbe. Az Új Szó szerint az állami karantén nem törlik el, az intelligens karantén csak egy lehetőség. Azoknak például, akiknek nincs okostelefonja, esetleg valamilyen oknál fogva nem tudják telepíteni az applikációt, továbbra is kötelezően állami karanténba kell menniük.

Ez lehet a szoftver, amivel itthon ellenőriznék a karantén betartását
A Play Áruházba felkerült Házi Karantén Rendszer lehet az alkalmazás, amit a hatóságok itthon használnának a karanténban lévő emberek ellenőrzésére.

Kiemelt kép: 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik