Belföld koronavírus

Ez lehet a szoftver, amivel itthon ellenőriznék a karantén betartását

A magyar hatóságok egy elektronikus szoftverrel ellenőriznék, hogy az emberek betartják-e a kötelező házi karantént, írta az Index május 5-én a Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján. A leírás szerint a szoftver segítségével a nagykorú állampolgárok mozgását, arcképét és egészségügyi adatait kapják meg a hatóságok. A telepítés önkéntes alapú, ám aki beleegyezik a használatába, annak telepítenie kell az alkalmazást a telefonjára, ennek elmulasztása pedig szabálysértésnek minősül, illetve háromezer és háromszázezer forint közötti bírságot is vonhat maga után.

Eddig az nem derült ki, hogy pontosan milyen szoftverről van szó. Ugyanakkor a Google által üzemeltetett, androidos okostelefonokon használható Play Áruházba felkerült a budapesti székhelyű Asura Technologies Kft. által fejlesztett Home Quarantine System (Házi Karantén Rendszer) alkalmazás, aminek a leírása arra utal, hogy akár ez is lehet az az applikáció, amely segíti majd az ellenőrzést.

Házi Karantén Rendszer alkalmazás. Fotó: Google / Play Áruház

A Play Áruházban olvasható információk szerint a Házi Karantén Rendszer mobil alkalmazással a házi karanténba helyezett betegek állapota folyamatosan követhető és egyben a karantén szabályok betartása is könnyen és automatikusan ellenőrizhető a hatóságok által. A karantén ideje alatt a rendszer időről-időre távellenőrzési kéréseket küld e-mail és sms útján, melyek okostelefon használatával egyszerűen teljesíthetők. Az alkalmazás egy, a felhasználóról készült kép és a tartózkodási helyének adatai alapján automatikusan hitelesíti, hogy a felhasználó betartja-e a házi karantén szabályait.

Megkerestük a fejlesztőcéget és az operatív törzset egyaránt, hogy a hatóságok ezt a szoftvert használják-e majd, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Kiemelt kép: Senserini Lucrezia / Cultura Creative / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik