Nagyvilág koronavírus

Moldovában is vége a szükségállapotnak

Moldovában az utóbbi 24 órában 192-vel 5745-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma – közölte a chisinaui egészségügyi minisztérium pénteken.

A tárca hozzátette, hogy a világjárvány moldovai kitörése óta a 2 és fél milliós országban 202 ember hunyt el a kór következtében, míg 2280 fertőzött meggyógyult.

A járvány miatt Moldovában március 17-én szükségállapotot vezettek be. Az intézkedés éppen pénteken jár le, aznap éjfélig zárva vannak a határok, és korlátozzák az emberek mozgását. Április 27-től azonban óvatos lazítás keretében részlegesen ismét megkezdhették működésüket az állami vállalatok, illetve a nem élelmiszertermékeket árusító kiskereskedések.

Ion Chicu miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a szükségállapotot május 15. után nem hosszabbítják meg, de figyelmeztetett, hogy ez önmagában még nem jelenti a járványügyi korlátozások automatikus feloldását. A szükségállapoti bizottság ugyan megszűnik, de döntései továbbra is érvényben maradnak – hangsúlyozta. Szombattól az országos közegészségügyi bizottság fog dönteni a korlátozások esetleges további enyhítéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik