Nagyvilág koronavírus

WHO: a koronavírus talán sosem fog eltűnni

A koronavírus olyanná válhat, mint a HIV-vírus, magyarán folyamatosan fellelhető járványos betegséggé válhat – mondta Michael Ryan. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti igazgatója szerdán óva intett mindenkit a járvány időtartamára vonatkozó jóslatoktól, és további átfogó erőfeszítéseket sürgetett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

„Ez a vírus újabb endémiás vírussá válhat közösségeinkben, és talán sosem fog eltűnni” – jelentette ki. Hozzátette: senki sem tudja megjósolni, mikor fog ez a betegség eltűnni”

Ebben a helyzetben nem lehetnek ígéretek és határidők.

Ugyanakkor a világnak van némi ellenőrzése afölött, hogyan kezeli a pandémiát, és egy vakcina kidolgozása esetén is masszív erőfeszítésre van szükség a járványellenes küzdelemben – mondta. Ryan szerint eget rengető vállalkozás lesz a vakcina kifejlesztése.

Több mint száz lehetséges oltóanyagon dolgoznak jelenleg, amelyek közül több már a klinikai tesztelési fázisban van. Ugyanakkor egészségügyi szakértők ismételten felhívták a figyelmet egy hatékony vakcina kifejlesztésének nehézségeire. Ryan megjegyezte, hogy létezik védőoltás a kanyaró ellen is, ennek ellenére a betegség nem tűnt el.

A decemberben Kínában felbukkant koronavírus világszerte 4,3 millió embert fertőzött meg, és több mint 291 ezer ember halálát okozta.

MTI, Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik