Nagyvilág koronavírus

Trump élesen kritizálta a járványügyi szakembert, aki óvatosságot kért

Donald Trump amerikai elnök elfogadhatatlannak tartja Anthony Fauci járványügyi szakember óvatosságra intő állásfoglalását, amelyet Fauci kedden a szenátus előtti meghallgatáson fejtett ki.

Fauci, aki az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója, kedden a szenátusban azt hangsúlyozta, hogy „nagyon súlyos” következményei lehetnek a gazdasági élet túl gyors, túl korai újraindításának az egyes tagállamokban. Úgy vélte, hogy a járvány az ősszel ismét fellángolhat.

Számomra ez elfogadhatatlan válasz

– mondta Donald Trump elnök újságíróknak szerdán délután a Fehér Házban, miközben egyes tagállamok kormányzóival egyeztetett a gazdasági helyzetről. Az elnök elmondta azt is, hogy meglepte őt Fauci véleménye. Az elnök hozzáfűzte, hogy szerinte Fauci doktor „minden oldalnak szeretne játszani”. Az amerikai elnök hangsúlyozta:

újraindítjuk az országot, az emberek nyitást akarnak, kinyitnak majd az iskolák is.

Újságírói felvetésére válaszolva a Nancy Pelosi, demokrata párti házelnök által kedd este előterjesztett, mintegy 3000 milliárd dolláros gazdasági csomagtervet Trump “hamvába holtnak” minősítette. A Pelosi előterjesztette javaslatot – amelyet a republikánusok nélkül, csakis a demokrata párti törvényhozók állítottak össze – már több befolyásos republikánus törvényhozó is elvetette, részben mert olyan elemei vannak, amelyek nemcsak egyes tagállamoknak nyújtanának anyagi támogatást, hanem az országba illegálisan érkezett bevándorlóknak, vagy a marihuánát forgalmazó üzletek tulajdonosainak is.

Trump dühös, pedig inkább tartania kéne a renegát republikánusoktól
A Lincoln Project tagjai egy hirdetéssel bizonyították, hogy veszélyeztethetik az elnök újraválasztását.

Kiemelt kép: Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2020. május 11-én. Trump leszögezte: minden amerikai, aki akarja, elvégeztetheti a vírustesztet. Elmondta, hogy a szövetségi kormányzat tesztkészletekkel, vattapálcákkal és más szükséges anyagokkal segíti valamennyi tagállamot, és a Fehér Ház készen áll arra is, hogy szakértőket küldjön a tagállamokba, elősegítendő a tesztelési kapacitások gyors növelését. MTI/EPA/Sipa USA/Oliver Contreras

Ajánlott videó

Olvasói sztorik