Nagyvilág koronavírus

Ian Bremmer: Orbán nem hagy veszni egy válságot

Az Eurasia Group elnöke szerint olyan válság jön, amikor a kormányfőnek a védnöksége alatt álló üzletembereket nehezebb lesz eltartania.

Ian Bremmer a friss HVG-ben egyértelműnek nevezi, hogy a magyar felhatalmazási törvénynek jóval több köze van az elérhető javak elosztása feletti kontrollhoz, mint a koronavírus elleni védekezéshez. Azt mondja, ezt a hatalomgyakorlást főleg azok használják, akik ismerik a kormányzás kerülő útjait.

A washingtoni Eurasia Group tanácsadó és elemző cég alapító-elnöke felidézi, hogy Barack Obama volt stábfőnöke egyszer azt mondta:

sose hagyj kárba veszni egy jó kis válságot.

Ezt kevesen lépik meg, de Orbán Viktor éppen ezt teszi. A magyar kormányfőnek ettől még szűkülni fog a mozgástere, mert olyan válság jön, amelyben nehezebb lesz eltartani a védnöksége alatt álló üzletembereket.

Egy világválság előtt állunk, az ellátási láncok megszakadtak, ez csökkenti a termelés hatékonyságát, és felviszi az árakat. Az állástalanok sem találnak mind új munkát, a fogyasztás pedig visszaesik. Ez mindenütt így van. Magyarországról mindezek tetejébe hiányoznak a nagy nemzetközi cégek.

Egy kis országnak válságálló szaktudással rendelkező külföldi cégek kellenek, amelyek garantálják a magas exporthányadot. A válság bizonyos védelmet nyújt a Magyarországon működő nemzetközi cégeknek, de mindenkinek nehéz lesz.

2008 után olyan évek jöttek, amikor egy majom is tudott volna pénzt keresni a tőzsdén. Hasonló volt a magyar helyzet az elmúlt tíz évben, de ennek az időnek vége.   

A sok kis kedvezmény, ami eddig eltartotta Orbán körét, nem lesz elég a túléléshez.

A kormányfő tíz éve a gazdaságirányítás központosításán,  hatalma kiépítésén dolgozik. A befektetők is látták, ahogy az állam a felvásárolt cégeket a kormányfőhöz közeli köröknek adta tovább. A magyar cégek viszonylag kicsik, „ki vannak téve a ragadozók támadásainak”, amihez jön még, hogy mindenhol a Fidesz bizalmi emberei ülnek.

Ahova nézünk, összeférhetetlenséget látunk. Ez aláássa a biztonságot és a bizalmat, amely a befektetőknek kell.

A világ egyik legbefolyásosabb politikai stratégája szerint a kormány azokat a külföldi cégeket udvarolja körül, amelyeknél szüksége van a know-how-ra, a szaktudásra, a technológiára. Ha a hozzáadott érték megkérdőjelezhető, támad, jön a különadó.

Orbán Viktor hiába hivatkozik Donald Trump barátságára. Ian Bremmer szerint az amerikai elnököt nem érdekli, noha azzal tisztában van, hogy a magyar kormányfő a kedve szerint, az erős Európa ellen politizál. Most azonban egyértelművé vált, Amerika első számú kihívója Kína, Washingtonnak erős szövetségesekre van szüksége, érdeke az erősebb Európa. Ian Bremmer értelmetlennek tartja azt is, ha Orbán Viktor azzal akar imponálni, bekerülni a nemzetközi sajtóba, hogy a járvány idején szűkíti a transznemű emberek jogait.

Ilyen törvényeknek nincs helyük egy XXI. századi demokráciában. Persze, teszem hozzá, Orbán nem is szeretne XXI. századi demokráciát.

„Miben segíti a védekezést, ha letartóztatjuk azokat, akik kritizálják a kormányt?”
Magyarországról és a koronavírus elleni védekezésre hozott különleges törvényekről vitáztak Brüsszelben. Orbán Viktor nem vett részt a vitán, de a magyar képviselők közül is csak kevesen voltak kint. Majdnem mindenki támadta a magyar kormányt, a fideszesek és a szélsőjobbos frakció viszont megvédte.

Kiemelt kép: Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminiszterrel egyeztet a költségvetésről. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik