Nagyvilág koronavírus

Új-Zélandon áll helyre az élet: nyitnak az iskolák, éttermek, irodák, mozik, színházak és könyvtárak

Két hónappal a szigorú kijárási korlátozások bevezetését követően Új-Zélandra ezen a héten visszatér az élet, miután az országban sikerült felülkerekedni a koronavírus-járványon, írja a Guardian.

Jacinda Ardern miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy csütörtökön a hármas szintű korlátozásokról a kettes szintűre enyhítenek. Ennek értelében az iskolák újranyitnak, a munkavállalók bemehetnek munkahelyükre, az éttermek és üzletek újranyithatnak. Ismét rendezhetnek sporteseményeket, a könyvtárak, mozik, színház, játszóterek és múzeumok szintén megnyithatják kapuikat.

A bárok nyitására május 21-ig várni kell, tette hozzá, mert ezek magas kockázatúnak számítanak az egészségügyi szakértők szerint. Összejöveteleket maximum tíz főnek lehet rendezni, beleértve az esküvőket és a temetéseket is.

Új-Zélandon kevesebb mint 1500 fertőzöttet azonosítottak, köszönhetően a kormány határozott fellépésének. Új-Zélandon március 15-én zárták le a határokat és március 25-én vezették be a karantént.

Ardern megköszönte ötmillió fős csapatának, hogy védelmébe vették a legsebezhetőbbeket, így az időseket és az alapbetegségben szenvedőket.

Mindenki eltökélt volt, hogy ezt a háborút meg tudjuk nyerni, de csak akkor, ha közösen cselekszünk. A csatát megnyertük, viszont a háborúnak nincs vége

– mondta a miniszterelnök.

Jelenleg kilencven aktív koronavírusos eset van Új-Zélandon, és két embert ápolnak kórházban. Az országban ma már 1200 tesztet tudnak elvégezni naponta, ez a lakosságszámra vetítve magasabb arány, mint amire Ausztrália, az Egyesült Királyság, Szingapúr vagy Dél-Korea képes.

A kettes szintű korlátozások alatt belföldön engedélyezett lesz az utazás, de a határok egy jó darabig még biztosan zárva lesznek a külföldiek előtt, amit Ardern fájónak nevezett, hiszen a síszezon közeledik Új-Zélandon.

Csütörtöktől ugyanúgy kötelező lesz az egymástól való távolságtartás, kerülni kell az idegeneket, az éttermek pedig csak bizonyos számú vendégeket fogadhatnak, maszkot ugyanakkor nem kell hordani.

Kiemelt kép: Marty MELVILLE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik