Nagyvilág koronavírus

Arra sem emlékezett a koronavírusos anyuka, hogy terhes volt

A koronavírussal diagnosztizált Mili América Antelo semmire nem emlékezett azután, hogy 11 nap után felébresztették a kómából egy barcelonai kórház intenzív osztályán, pedig ez idő alatt életet adott egy ikerpárnak, írja az El Pais.

A 40 éves nő a lapnak arról mesélt, négy orvos ment be hozzá a kórterembe, miután visszanyerte eszméletét, de nemhogy a szülésre, arra sem emlékezett, hogy egyáltalán terhes volt.

Amikor kinyitotta a szemeit, egyedül találta magát a szobában, és fogalma nem volt róla, hol van. Megpróbált felkelni, de túl gyenge volt hozzá. Azon agyalt, hogy a férje miért nincs vele.

Csak arra tudtam gondolni, hogy a férjem nem akar látni engem. Amikor megkérdeztem tőle telefonon, miért nincs itt, azt válaszolta, hogy a koronavírus miatt. De nem értettem ebből semmit

– magyarázta.

A legutóbbi emléke az, hogy a párja március 13-án hazaért egy útról. Onnantól semmi nincs meg neki.

Néhány nappal később szülési fájdalmakkal vitték kórházba, de téves riasztás volt, majd másnap légzési nehézségei támadtak és ismét egy kórteremben kötött ki. Március 27-én, a járvány spanyolországi tetőzésének idején koronavírus okozta tüdőgyulladással diagnosztizáltak.

Állapota folyamatosan romlott, nem kapott levegőt, ezért császármetszést hajtottak végre nála a terhesség 28. hetében.

Ayma és Ayla egészségesen, mindössze egy-egy kilogrammal láttak napvilágot március 29-én, mindkét gyermeket inkubátorba helyezték, az édesanyát pedig mesterséges kómában tartották.

A nő egy héttel gyermekei születése után ébresztették fel, és elmondtak neki mindent. Mikor közölték vele, hogy rendben ment a szülés, ő annyit kérdezett vissza:

milyen szülés? Milyen lányok?

Az emlékezetkiesés annak az eredménye, hogy 21 napon keresztül rendkívül erős gyógyszereket kapott, ami a rövidtávú memóriájára kihatott. Az orvosok szerint ez az intenzív osztályra szállított páciensek 25-30 százalékával megesik, de aztán napról napra javul.

Az anyuka egy hónappal a szülés után ölelhette magukhoz a csecsemőket, miután meggyógyult a betegségből.

Az ikreknek négyszer is negatív lett a koronavírus-tesztje. Egyszer a születésük után, majd 24 órával, 5 nappal és 2 héttel később is. Egy kis időt még a kórházban kell tölteniük, aztán hazatérhetnek az édesanyjukkal.

Kiemelt kép: Xavier Bonilla/NurPhoto/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik