Nagyvilág koronavírus

Lengyelországban mostantól rendszeresen tesztelik a bányászokat

A Covid-19-fertőzés továbbterjedését megelőzendő, a lengyelországi bányákban elkezdik a munkába érkezők rendszeres tesztelését – jelentette be csütörtökön Wojciech Andrusiewicz, az egészségügyi tárca szóvivője. Jacek Sasin kormányfőhelyettes pedig elmondta: a lengyel bányászati társaságoknál eddig 481 fertőzést mutattak ki.

Az eddig is alkalmazott egészségügyi intézkedések ellenére nem sikerült megakadályozni a fertőzéseket a bányákban – erősítette meg az állami érdekeltségű társaságok felügyeletével megbízott Sasin egy csütörtöki rádióinterjúban.

Közlése szerint a koronavírus leginkább a legnagyobb lengyel szénkitermelő cégnél, a PGG-nél terjedt el, de a probléma három további bányatársaságot is érint, egyes bányákban emiatt le is állították a munkát.

Országos viszonylatban jelenleg a legtöbb – mintegy 3 ezer – fertőzést a bányaipar lengyelországi központjában, a Sziléziai vajdaságban tartják számon. Ezért szerdán a lengyel egészségügyi tiszti főorvos, Jaroslaw Pinkas a vajdaságba látogatott, hogy személyesen koordinálja a járványellenes intézkedéseket.

Az egészségügyi tárca szóvivője közölte: a bányáknál autós tesztállomásokat létesítenek, ily módon naponta több mint ezer tesztet végeznek, és a térségben új laboratóriumokat hoznak létre. A pozitívan tesztelteket nem házi karanténba helyezik, hanem – a családtagok védelme miatt – karanténhotelekben különítik el.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter korábbi közlése szerint az országban lassul és stabillá válik a fertőzések napi növekménye, de a reprodukciós ráta még mindig enyhén 1 felett van, vagyis száz betegtől valamivel több mint száz ember fertőződik meg. Az új esetek mintegy felét zárt közösségekben – a bányacégeken kívül szeretetotthonokban – mutatják ki.

Az egészségügyi tárca csütörtök reggeli adatai szerint összesen 14 898 esetben mutatták ki a Covid-19 fertőzést, mintegy 420 ezer vírusteszt alapján. Szerdán több mint 16 100 teszt kiértékelése után 311 új megbetegedést regisztráltak, míg az előző napi növekmény 425 volt. Egy nap alatt 18 beteg hunyt el. Összesen 737 a halálos áldozatok, 4862 pedig a felgyógyultak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik