Nagyvilág koronavírus

A koronavírus miatt nőtt az ózonszennyezés a brit városokban

Csökkent a közlekedés okozta légszennyezettség a koronavírus-járvány miatt Nagy-Britannia legtöbb részén, ám az egészségre ártalmas ózon szintje megemelkedett – állapították meg a Manchester Egyetem tudósai egy szerdán publikált tanulmányban.

Kép: Getty Images

A manchesteri kutatás szerint Nagy-Britannia-szerte csökkent a nitrogén-oxidok (nitrogén-monoxid és -dioxid) mennyisége március közepétől és áprilisban, amikor országszerte életbe léptek az otthoni karanténra vonatkozó rendelkezések – írja az MTI. A csökkenés mértéke a 20 százalékostól a 80 százalékosig terjedt. Manchester belvárosában például 70 százalékkal kevesebb nitrogén-dioxidot (NO2) mértek a levegőben.

A tanulmány szerint a csökkenés a járvány miatt mérséklődő közúti forgalomnak tulajdonítható.

Hugh Coe professzor, a kutatócsoport tagja azonban rámutatott, hogy miközben a brit városok levegőjében kisebb lett a nitrogén-dioxid koncentrációja, az ózonszint viszont emelkedett. A kutatók úgy vélik, a nitrogén-oxidok ilyen alacsony szintje mellett a nyári hónapokban megemelkedhet az ózont is tartalmazó fotokémiai szmog termelődése a városokban.

Halálosabbá teszi a légszennyezés a koronavírust
Minél rosszabb a levegő, annál súlyosabb a betegség, arról azonban még tudományos vita folyik, hogy vajon képesek-e utazni, majd fertőzni a koronavírusok a szálló por részecskéin.

„Ez azért lényeges megállapítás, mivel miközben az ózon rendkívül fontos a magasabb légköri rétegekben a káros ultraibolya-sugárzás megszűrésében, a talajhoz közel veszélyesen szennyezi a levegőt. A természetesnél nagyobb szintű ózontartalom a felszín közelében káros az emberi egészségre, de a növényekre és más élőlényekre is, mivel az ózon sok szerves molekulát elpusztít vagy megváltoztat” – írták a kutatók.

Miközben a nitrogén-dioxidszint csökkenését kimutatták, a légkört szennyező szálló por mennyisége a kutatók szerint nem esett vissza. Mint magyarázták: a 2,5 mikronnál kisebb részecskéket tartalmazó szálló port főleg a járművek termelik, de otthoni fatüzeléssel, ipari és mezőgazdasági tevékenységgel is keletkezik, így ebben a tekintetben nem lehet számolni jelentős csökkenéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik